Головна Новини Дозвілля рецепти Цей овоч був хітом у 90-х: зараз про нього всі забули
commentss НОВИНИ Всі новини

Цей овоч був хітом у 90-х: зараз про нього всі забули

Патисони були незмінним овочем під час консервацій на зиму, але сьогодні про них не згадують. Можливо час повернути улюблені рецепти патисонів на стіл.

5 серпня 2025, 17:50
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

У 1990-х роках українські кухні були наповнені ароматом маринованих овочів: огірки, кабачки, помідори, а також патисони. Цей незвичний овоч із формою "літальної тарілки" займав почесне місце на полицях із зимовими заготовками. Проте з роками патисон зник з раціону більшості українських родин. 

Цей овоч був хітом у 90-х: зараз про нього всі забули

Патисони. Фото з відкритих джерел

Що таке патисон

Патисон (Cucurbita pepo) — це різновид гарбуза, який родом із Північної Америки. Його ім’я походить від французького слова pâtisson та означає "круглий пиріг". Усе завдяки характерній сплющеній формі з хвилястими краями. Колір патисонів залежить від сорту, вони можуть бути білими, жовтими, зеленими або темно-синіми.

У 90-х патисон був незамінним овочем у меню українських родин. Його маринували, додавали до лечо або смажили у клярі. Але з появою моди на кабачки, цукіні та екзотичні овочі, він поступово втратив популярність.

Проте даремно, адже патисон має масу корисних властивостей для здоров’я. Патисони – це низькокалорійний овоч, що робить його ідеальним доповненням до різноманітного раціону. Вони є джерелом калію, натрію, вітаміну С, кальцію, заліза, марганцю, цинку та фосфору. Патисони мають низький глікемічний індекс, що робить їх придатними для людей з діабетом або тих, хто має ризик розвитку цього захворювання.

Як приготувати патисони

Як і кабачки, патисони краще їсти молодими з тонкою, м’якою шкіркою. Обирайте плоди з яскравим блиском, без плям чи ушкоджень. Патисони можна готувати так само, як і кабачки: смажити як оладки; запікати з сиром або фаршем; додавати до рагу, супів чи запіканок; їсти сирими; маринувати.

Рецепт патисонів маринованих на зиму

Інгредієнти:

  • - 2 кг молодих патисонів
  • - 2 цибулини
  • - 1 морква
  • - 10 лаврових листків
  • - насіння гірчиці, перець горошком
  • - 2 головки часнику
  • - 1 перець чилі (за бажанням)
  • - пучок кропу

Для маринаду:

  • - 2 л води
  • - 200 мл оцту
  • - 80 г солі
  • - 100 г цукру

Приготування патисонів для консервації:

Добре вимийте патисони. Укладіть у стерильні банки разом з цибулею, морквою, спеціями та кропом. Закип’ятіть воду з оцтом, додайте сіль і цукор, помішуйте до розчинення. Остиглий маринад залийте в банки. Пастеризуйте 15 хвилин у каструлі з гарячою водою.

Мариновані патисони найкраще смакують через місяць після приготування.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про мариновані кабачки за 20 хвилин. Простий рецепт смачної закуски.

Також "Коментарі" писали про основні помилки при приготуванні пасти або макаронів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини