Рубрики
МЕНЮ
Slava Kot
Паста одна з найулюбленіших страв у світі. Вона проста у приготуванні, універсальна й смачна. В українських родинах вона давно стала частиною повсякденного раціону та з’являється на столі як гарнір або самостійна страва з соусом, м’ясом чи сиром. Проте, багато хто з нас, навіть не підозрює, що робить помилки під час приготування пасти. Вони можуть зіпсувати текстуру макаронів та їхній смак.
Як правильно варити пасту. Фото з відкритих джерел
Найпоширеніші помилки, які роблять українці на кухні під час варіння макаронів та поради, як цього уникнути.
Брак місця для варіння призводить до злипання пасти. Вода має вільно циркулювати, а макарони плавати у каструлі. Для правильного варіння макаронів використовуйте велику каструлю і багато води, приблизно літр на кожні 100 грамів пасти. Це також допоможе рівномірно прогрівати макарони та уникнути клейкої маси на дні.
У багатьох господинь ще жива звичка промивати пасту після варіння, особливо холодною водою. Це актуально було для звичайних макарон, але сучасна паста з твердих сортів пшениці не потребує охолодження. Воно вимиває крохмаль, який важливий для з’єднання пасти з соусом.
Достатньо одного-двох обертів ложкою одразу після закидання пасти в киплячу воду. Якщо каструля велика і води достатньо, більше не потрібно. Надмірне помішування може зламати макарони й порушити їхню текстуру.
Кожен тип пасти має свій час приготування. Змішуючи спагеті з пенне чи бантиками, ви ризикуєте отримати половину макаронів переварених, а інша може бути недоварена. Краще вибрати один тип і приготувати його досконало.
Сіль не пришвидшує варіння, але підкреслює смак пасти. Не бійтеся додавати її у киплячу воду, це безпечно для каструлі й важливо для смаку. Італійці кажуть, що вода для пасти має бути солоною, як море.
Додавання олії у воду нібито запобігає злипанню пасти, однак на практиці воно лише робить макарони слизькими, і соус не чіпляється до них. Краще дотримуватись правильної пропорції води та не лінуватись помішувати макарони на старті варіння пасти.
Вказаний час варіння на упаковці — це орієнтир. Реальний результат залежить від потужності плити, жорсткості води та товщини каструлі. Найкращий спосіб дізнатися, чи готова паста просто скуштувати її.
Раніше портал "Коментарі" повідомляв про кулінарні поради, скільки потрібно варити та як уникнути злипання макаронів.
Також "Коментарі" писали, чи потрібно промивати макарони холодною водою.