Головна Новини Дозвілля Корисні поради Розбили товар у магазині: хто повинен за це платити
commentss НОВИНИ Всі новини

Розбили товар у магазині: хто повинен за це платити

Чи повинен покупець платити, якщо випадково розбив товар у магазині.

27 листопада 2023, 17:55
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Покупки в магазині на швидку руку або через деяку незграбність можуть призвести до випадкової ситуації, коли товар падає та псується. У таких випадках постає питання, чи потрібно платити за розбитий товар у магазині. Держпродспоживслужба однозначно дає відповідь на це питання та вказує на права споживачів.

Розбили товар у магазині: хто повинен за це платити

Хто повинен платити за розбитий товар. Фото з відкритих джерел

Держпродспоживслужба наголошує, що в цій ситуації необхідно з’ясувати, хто винен у пошкоджені товари. У подібних випадках закон України "Про захист прав споживачів" стоїть на боці покупця.

Стаття 323 Цивільного кодексу пояснює, що ризик за випадкове пошкодження товару несе його власник, тобто магазин. Слід зазначити, що за статтею 668 ЦК ризик на пошкодження товару може перейти до покупця лише після його покупки. Таким чином, поки ви не придбали товар у магазині, ви за нього не відповідаєте та не повинні сплачувати кошти. Адміністрація може наполягати на оплаті пошкоджену продукцію. Але покупець не зобов’язаний платити за розбитий товар, який не хоче купувати. 

Інколи власник вимагатиме повернення коштів за пошкоджений товар, однак у таких випадках магазин повинен скласти спеціальний акт про пошкодження продукції та вказати у ньому факти провини покупця. Розмір сплати за товар встановлює суд, тому покупець не повинен сплачувати за пошкоджену продукцію на місці, навіть, якщо на нього тисне продавець чи охоронець.

Якщо адміністрація продовжує примушувати сплатити за розбитий товар у магазині та намагається затримати споживача, тоді слід викликати поліцію для захисту своїх прав споживача.

Слід зазначити, що інша ситуація відбувається, якщо покупець спеціально розіб’є товар. Тоді споживач повинен нести відповідальність за збитки та відшкодувати їх.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, як виробники продуктів зменшують розмір та вагу своїх товарів, але ціну залишають незмінною. Таке явище отримало свою назву — шрінкфляція.

Також "Коментарі" писали, як магазини змушують нас купувати більше, ніж нам потрібно.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини