Головна Новини Дозвілля Корисні поради Чи можна їсти пророщену картоплю: які це матиме наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можна їсти пророщену картоплю: які це матиме наслідки

Якщо картопля пустила паростки та стала зеленого кольору, чи можна її їсти. Які це матиме наслідки для здоров’я людини.

18 березня 2024, 16:50
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Коли картопля зберігається надто довго, або при неналежних умовах, вона починає проростати. Зазвичай це відбувається на весні, коли температури стає вищою. Тут можна поставити собі питання, чи безпечно їсти картоплю, яка пустила паростки. Портал "Коментарі" зібрав корисні поради про те, в яких випадках картопля з паростками не зашкодить, а коли вона буде небезпечною для здоров'я.

Чи можна їсти пророщену картоплю: які це матиме наслідки

Чи можна їсти картоплю, яка проросла. Фото з відкритих джерел

Частиною рослини картопля, яку ми їмо, є її бульби. Саме у них зберігаються поживні речовини, які картопля використовує для формування та росту паростків. Особливо, це помітно у весняний період або ж коли картопля потрапляє у місця з теплою температурою. Якщо паростки не довгі, то картоплю можна очистити від них та використовувати у їжу, як зазвичай: смажити, варити чи запікати.

Саме паростків картоплі слід уникати. У них накопичується токсична для людини речовина під назвою соланін. У невеликих кількостях вона не шкідлива. Однак, якщо кількість соланіну перевищує 300 мг — це може призвести до діареї, нудоти, а вищі дози можуть викликати смерть.

Якщо ж картопля зморщилась, то її вслід викинути. Така картопля перетворила свої поживні речовини на цукри для своїх паростків. Хоч вона не шкідлива для здоров'я, проте втратила свій смак. Крім того, слід бути уважним щодо картоплі, яка стала зеленою – це ознака присутності соланіну в бульбі. Це стається, коли на картоплю потрапляють сонячні промені. Попри те, що ці місця можна обрізати, соланін присутній у всій частині картоплі, тому краще позбутись такої бульби.

Раніше портал "Коментарі" залишав корисну пораду про те, як правильно їсти мандарини. В іншому випадку, вони можуть бути небезпечними для здоров'я

Також "Коментарі" писали про те, чи повинен покупець платити в магазині за розбитий товар.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини