Головна Новини Дозвілля подорожі Як і навіщо у єгипетських мумій видаляли мозок: вчені дали шокуючу відповідь
commentss НОВИНИ Всі новини

Як і навіщо у єгипетських мумій видаляли мозок: вчені дали шокуючу відповідь

Бальзамувальники Стародавнього Єгипту точно нічого не знали про мікроби, але вже тоді вони розуміли, що завдяки видаленню органів можна сповільнити розкладання клітин тіла.

31 грудня 2022, 03:20 comments1783
Поділіться публікацією:

При підготовці тіла мертвого до досить тривалого і специфічного процесу муміфікації давні бальзамувальники використовували дуже складні і навіть моторошні практики видалення внутрішніх органів і мозку.

Як і навіщо у єгипетських мумій видаляли мозок: вчені дали шокуючу відповідь

Єгипетські мумії/ Фото: Pixabay

Про це заявляють дослідники з Йоркського університету, які досить довго вивчали мумії і те, яким саме чином бальзамувальникам вдавалося витягувати мозок з черепа померлого.

Як виявилось, давні фахівці використовували специфічні металеві гачки, якими повільно вишкрібали мозок. Цей процес був досить тривалим і виснажливим, тому що мозок діставали буквально "маленькими шматочками".

За словами вченого, "невеликі частини мозку постійно прилипали до металевого гачка через багаторазове його введення в череп".

Варто зазначити, що в ході досліджень вчені дійшли шокуючих висновків: стародавні бальзамувальники могли буквально збивати мозок гачком протягом приблизно 20 хвилин. За цей час мозок розріджується, і його можна просто вилити.

Бальзамувальники Стародавнього Єгипту прагнули видалити з тіла всі органи заради того, щоб уповільнити розпад тканин і провести більш "глибоке та ефективне" бальзамування. На ранніх етапах розвитку такого поняття, як бальзамування, мозок залишали в муміях, проте пізніше його таки почали витягувати.

Як правило, бальзамувальники витягали з тіла всі внутрішні органи, які перекладалися в судини. Після проведення процедури консервації деякі з них повертали назад у порожнину тіла. Сама процедура бальзамування зберігалася в найсуворішому секреті і була підвладна лише "просвітленим".

Раніше "Коментарі" писали про те, що рхеологи знайшли в Єгипті таємничу мумію і жертовний вівтар (ФОТО, ВІДЕО) . Спільній італо-єгипетській команді археологів вдалося виявити в Єгипті великий комплекс гробниць з унікальною мумією всередині.

Читайте також: У єгипетському некрополі виявили загадкові золоті прикраси (ФОТОФАКТ). Спільна група єгипетських та англійських археологів виявила в Єгипті дуже цікаве поховання, яке має величезну історичну цінність.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини