Головна Новини Дозвілля подорожі 10 цікавих фактів про Норвегію, які вас здивують
commentss НОВИНИ Всі новини

10 цікавих фактів про Норвегію, які вас здивують

Норвегія має два варіанти мови, діючий вулкан, а міцний алкоголь продається лише в 350 магазинах по всій країні.

30 серпня 2023, 18:00 comments2439
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Норвегія одна з тих країн, які манять туристів своєю природою, однак скандинавська країна може вразити і іншими речами. Зокрема культурними традиціями, законами чи правилами. Портал "Коментарі" підготував декілька цікавих фактів про Норвегію, і деякі з них можуть вас здивувати.

10 цікавих фактів про Норвегію, які вас здивують

10 цікавих фактів про Норвегію. Фото з відкритих джерел

У Норвегії офіційно використовують два варіанти норвезької мови – букмол та нюношк. Крім того, в країні багато діалектів, деякі з них не розуміють навіть самі норвежці.

Норвегія дуже довга і вузька країна. Протяжність з півдня на північ складає близько 1750-1790 км. Точна довжина країни змінюється залежно від місць, які враховуються під час вимірювання. Україна, яка за площею є найбільшою державою у Європі має протяжність з заходу на схід 1316 км.

Найхолодніша температура у Норвегії була зафіксована у селищі Карасйок у 1886 році і становила -51,4 градуса Цельсія. А найтепліша була у місті Несб'єн у 1970 році. Тоді температура піднялась до 35,6 градуса вище нуля.

10 цікавих фактів про Норвегію, які вас здивують - фото 2

Норвегія має вулкани на своїй території. Найвідоміший з яких Бееренберг, що знаходиться на острові Ян-Майєн. Цей вулкан є найпівнічнішим у світі. Зараз його кратер заповнений льодом, однак вулкан є діючим. Останнє виверження відбулось у 1980 році.

У Норвегії понад 50 тис. островів, і найбільший з них Шпіцберген. Найдовша річка — Гломма, а найбільше озеро — Мйоса. Найглибше озеро Норвегії та Європи має назву Горніндальсватнет — 514 метрів.

У Норвегії проживає 5,4 млн осіб. Це третя найменш заселена країна в Європі, де на 1 кв. км мешкає 14 людей. До прикладу в Україні — 80 людей.

У 1820-1920 роки понад 800 тис. норвежців емігрували до Америки. Причин для великих хвиль еміграції було багато, зокрема через бідність, класовий поділ, тиск на релігійну свободу та свободу поглядів. Зараз в Америці проживає близько 4,5 млн людей норвезького походження.

У Норвегії законні гомосексуальні шлюби. У 2017 році норвезька церква також дозволила укладати одностатеві шлюби у релігійних соборах.

Норвегія — одна з найдорожчих країн світу. У 2018 році 54% товарів та послуг були дорожчими в Норвегії, ніж в інших європейських країнах.

10 цікавих фактів про Норвегію, які вас здивують - фото 3

Картоплю не можна ввозити в Норвегію з-за кордону без спеціальних сертифікатів. А делікатесом в країні є солодкий сир Гудбраннсдалсост, який отримав свою назву завдяки коричнево-жовтому кольору.

Купити алкогольні напої міцністю вище 4,75% в Норвегії можна тільки в спеціальних магазинах — Vinmonopolet. По всій Норвегії є близько 350 магазинів алкогольних напоїв. Особи старше 18 років можуть купувати алкоголь до 22%, а вище цього показника лише тим хто старше 20 років.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про туриста, який оригінально помстився готелю, що відмовився повернути йому гроші.

Також "Коментарі" писали, що у Польщі евакуювали аеропорт через іноземця, який віз небезпечний багаж з України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини