Головна Новини Дозвілля саморозвиток Вчені визначили батьківщину кавунів
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені визначили батьківщину кавунів

До недавнього часу вчені розглядали чотири види древніх родичів, від яких могли піти кавуни

28 травня 2021, 05:30
Поділіться публікацією:

Проаналізувавши сотні різновидів кавунів, вчені прийшли до висновку, що вперше ягоду кавун почали культивувати на північному сході Африки понад 4000 років тому.

Вчені визначили батьківщину кавунів

Кавуни (фото з відкритих джерел)

До недавнього часу вчені розглядали чотири види древніх родичів, від яких могли піти кавуни. Прабатьківщиною ж вважали Південну Африку. Однак кілька років тому, коли було проведено секвенування рослин з різних регіонів, з'ясувалося, що південноафриканські баштани кавунів не дуже близькі, пише sciencedaily.

Тепер же вчені зібрали і проаналізували всі дані, які здатні пролити світло на історію походження кавунів. Дослідники використовували музейні екземпляри, вирощували рослини з насіння, які зберігалися понад 250 років, витягували і секвенували їх ДНК, порівнюючи її з ДНК споріднених диких видів з різних регіонів Африки. В результаті з'явився новий кандидат на роль предка баштанних кавунів: плато Кордофан на північному сході континенту.

Дикі родичі менше баштанних, у них немає характерних смужок і солодкої яскраво-червоної м'якоті. Солодкий смак плоди придбали вже в процесі штучного відбору і селекції людьми. А ось гіркоту, яка характерна для багатьох рослин цього сімейства, вони втратили ще до того як стали домашніми.

Раніше "Коментарі" писали, що поласувати кавунами можна не тільки влітку, а й взимку. Але для цього, їх потрібно правильно засолити в банках, щоб вони вийшли соковитими і смачними. Солоні кавуни — незвичайна закуска для будь-якого столу, так що швидше записуйте рецепт. Також ми писали, що у фруктах, деяких овочах, ягодах і меді міститься ізомер цукру — фруктоза, — який при високій концентрації в організмі не тільки викликає зайву вагу, але і провокує венозний розширення на ногах, серцево-судинні захворювання, проблеми з хребтом, ряд запальних процесів і навіть панічні атаки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини