Рубрики
МЕНЮ
Ольга Чародий
Проаналізувавши сотні різновидів кавунів, вчені прийшли до висновку, що вперше ягоду кавун почали культивувати на північному сході Африки понад 4000 років тому.
Кавуни (фото з відкритих джерел)
До недавнього часу вчені розглядали чотири види древніх родичів, від яких могли піти кавуни. Прабатьківщиною ж вважали Південну Африку. Однак кілька років тому, коли було проведено секвенування рослин з різних регіонів, з'ясувалося, що південноафриканські баштани кавунів не дуже близькі, пише sciencedaily.
Тепер же вчені зібрали і проаналізували всі дані, які здатні пролити світло на історію походження кавунів. Дослідники використовували музейні екземпляри, вирощували рослини з насіння, які зберігалися понад 250 років, витягували і секвенували їх ДНК, порівнюючи її з ДНК споріднених диких видів з різних регіонів Африки. В результаті з'явився новий кандидат на роль предка баштанних кавунів: плато Кордофан на північному сході континенту.
Дикі родичі менше баштанних, у них немає характерних смужок і солодкої яскраво-червоної м'якоті. Солодкий смак плоди придбали вже в процесі штучного відбору і селекції людьми. А ось гіркоту, яка характерна для багатьох рослин цього сімейства, вони втратили ще до того як стали домашніми.
Раніше "Коментарі" писали, що поласувати кавунами можна не тільки влітку, а й взимку. Але для цього, їх потрібно правильно засолити в банках, щоб вони вийшли соковитими і смачними. Солоні кавуни — незвичайна закуска для будь-якого столу, так що швидше записуйте рецепт. Також ми писали, що у фруктах, деяких овочах, ягодах і меді міститься ізомер цукру — фруктоза, — який при високій концентрації в організмі не тільки викликає зайву вагу, але і провокує венозний розширення на ногах, серцево-судинні захворювання, проблеми з хребтом, ряд запальних процесів і навіть панічні атаки.
Новини