Головна Новини Дозвілля рецепти Чому йодовану сіль не можна використовувати для консервації
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому йодовану сіль не можна використовувати для консервації

Йодована сіль може змінити смак та колір продуктів при консервації

13 червня 2025, 20:35
Поділіться публікацією:

Консервація — спосіб заготівлі овочів та фруктів на зиму широко застосовується в Україні. І хоча нині це не в тренді, однак господарки все ж не відмовляються від консервації. Однак неправильний вибір інгредієнтів може зіпсувати страву — це стосується йодованої солі. І хоча вона має корисні властивості, при консервації її радять не використовувати. 

Чому йодовану сіль не можна використовувати для консервації

Консервація. Ілюстративне фото

З назви солі зрозуміло, що вона містить доданий йод, необхідний для підтримки здоров’я щитоподібної залози. Однак у процесі консервації сіль може призвести до наступного:

Зміна кольору продуктів — йод може взаємодіяти з іншими інгредієнтами, що призводить до потемніння або зміни кольору овочів та фруктів. Особливі зміни можуть відбутися при маринуванні огірків — вони можуть набути сіруватого відтінку.

Помутніння розсолу — до цього можуть призвести антизлежувальні добавки, які містяться в йодованій солі. І хоча це не впливає на безпеку продукту, але зовнішній вигляд може зіпсувати. 

Зміна смаку. Йодована сіль може надавати консервованим продуктам металевий або гіркуватий присмак. 

Можливий вплив на текстуру. Йодована сіль може впливати на текстуру продуктів — робити їх менш хрусткими. Особливо це може позначитися на маринованих овочах, які повинні залишатися твердими та хрусткими.

Щоб уникнути проблем, пов’язаних із йодованою сіллю, варто використовувати кам'яну чи морську сіль. Однак варто пересвідчитися, що сіль не містить антизлежувальних речовин.

Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, як приготувати смачні біляші та яких правил потрібно дотримуватися. 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини