Головна Новини Дозвілля психологія Нема ні на що настрою: звідки черпати ресурси під час війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Нема ні на що настрою: звідки черпати ресурси під час війни

Психологи розповіли, як в умовах війни боротися з моральним виснаженням та звідки черпати ресурси для відновлення сил

26 квітня 2022, 05:25 comments1014
Поділіться публікацією:

Війна, яку в нашій країні розв'язала Росія, серйозно вплинула на психологічний стан кожного українця. Минуло два місяці й сили у багатьох уже закінчуються. Як підтримувати свій життєвий тонус та не опускати руки?

Нема ні на що настрою: звідки черпати ресурси під час війни

Звідки черпати ресурси під час війни (фото з відкритих джерел)

Психологи кажуть, що війна виснажила всіх, бо люди переживають фізичне навантаження, моральну нестабільність та невпевненість у завтрашньому дні. І все це серйозно відбивається на настрої людини.

Щоб підтримувати себе в тонусі, важливо переглянути режим сну, роботи та відпочинку. Дослідження показують, що навіть мінімальна зарядка може позитивно вплинути на настрій та самопочуття. Коли ми уникаємо будь-якої активності, ми позбавляємо себе джерела позитивного настрою.

Якщо ви відчуваєте, що емоційний стан погіршується, можна прописати, з чого складається день у десяти пунктах. Тобто, прокинутися, поснідати, попрацювати та ін. Навпроти кожного пункту поставити плюс або мінус, залежно від того, чи приносить вам це задоволення. Потім подивитися на список та зрозуміти, чого більше. Якщо співвідношення не подобається — подумати, як можна поміняти "мінус" на "плюс".

Складіть список активностей та речей, які приносять задоволення та роблять вас щасливішими. Це можуть бути дрібниці, наприклад, спокійно випити чашку чаю вранці або поїхати в інше місто та провести час із близькими.

Коли список готовий, спробуйте спланувати тиждень так, щоб щодня дозволяти собі дві ресурсні активності. Де брати ідеї для цього? Спробуйте перерахувати те, що приносить вам радість, дає енергію та сили. Це можуть бути зустрічі з друзями, ранкова кава, нова книга, прогулянка в парку, свіжий хліб, подорож у машині під улюблену музику, гарне укладання тощо.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, як зберігати спокій, коли тривожно.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини