Головна Новини Дозвілля Корисні поради Як зменшити витрати при купівлі-продажі квартири
commentss НОВИНИ Всі новини

Як зменшити витрати при купівлі-продажі квартири

При покупці квартири і продавець і покупець хочуть зменшити витрати, але правда в тому, що є податки та держмита, які доведеться сплатити у будь-якому разі. Хоча, як зазначають юристи, є способи, які допоможуть зменшити витрати

29 лютого 2024, 10:55
Поділіться публікацією:

Якщо ви укладаєте угоду з нерухомістю, то будьте готові до того, що на вас чекає ціла купа додаткових платежів, які доведеться сплатити. І так, згідно із законодавством України, при оформленні договору купівлі-продажу потрібно буде сплатити податки та мита. Сам договір оформляється у нотаріуса, за послуги якого доведеться сплатити. Щоправда, тут можна буде трохи заощадити. Наприклад, можна звернутися до державного нотаріуса, який бере менше, ніж приватний. Але в цьому випадку потрібно бути готовим до того, що й чекати на оформлення договору потрібно буде довше, адже до державних нотаріусів шикуються великі черги.

Як зменшити витрати при купівлі-продажі квартири

Як вигідно купити квартиру

Якщо з нотаріусом ви розібралися та оформили договір купівлі-продажу, то потрібно буде сплатити збір до Пенсійного фонду, який складає 1% вартості нерухомості. Уникнути цього платежу не можна ніяк, адже лише на підставі документа про оплату нотаріус внесе дані до Державного реєстру. При цьому, зазначають юристи, зменшувати за документами вартість квартири, щоб зменшити сплату податку, не варіант. За словами юристів, такою схемою користуються шахраї. Вони можуть розірвати договір про купівлю-продаж і повернути покупцю лише суму зазначену в договорі, а не за фактом сплаченоги "чорним налом".

Ще одна стаття витрат – збір за послуги нотаріуса, який завірив проведення операції купівлі-продажу, і він також становить 1%. При цьому експерти радять покупцю та продавцю розподілити між собою оплату послуг нотаріуса та держмита. Наприклад, домовитись, що покупець оплачує необхідні мита, а продавець – послуги нотаріуса.

До речі, теоретично, відповідно до законодавства, все ж таки можна уникнути сплати збору до Пенсійного фонду. Так, мито в 1% не платять ті, хто купує житло вперше або ж люди, які стоять у черзі на отримання квартири від держави. Тим не менш, юристи зазначають, довести, яку за рахунком квартиру покупець купує складно. Тому нотаріус зазвичай не погоджується оформлювати угоду про купівлю-продаж без документа з Пенсійного фонду про сплату 1% податку. Хоча, додають юристи, якщо покупець має пільги, то після сплати всіх податків і зборів він може звернутися до суду, і там, можливо, буде прийнято рішення про повернення йому того, що було витрачено.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, як вигідно купити квартиру.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини