Головна Новини Дозвілля Корисні поради Пліснява на варенні: коли його ще можна врятувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Пліснява на варенні: коли його ще можна врятувати

Чи можна їсти варення з пліснявою? Коли його можна врятувати, а коли грибок робить продукт небезпечним для здоров’я.

8 грудня 2025, 16:35
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Що робити, якщо одного дня ви берете банку варення, відкриваєте кришку й бачите білу, зелену або навіть червону плісняву на поверхні? Чи справді потрібно одразу прощатися з солодким запасом, якщо на ньому з’явилася цвіль, чи ще можна врятувати варення з пліснявою на поверхні?

Пліснява на варенні: коли його ще можна врятувати

Пліснява на варенні. Фото з відкритих джерел

Навіть добре пастеризоване варення не застраховане від утворення плісняви. Волога, залишки повітря під кришкою, недостатньо стерильні банки або порушення умов зберігання створюють ідеальне середовище для грибків. Саме тому фахівці радять регулярно перевіряти банки, спочатку кожні кілька днів після закриття, а потім хоча б раз на місяць.

Як врятувати варення з цвіллю

Якщо ви помітили кілька дрібних плям плісняви, ситуацію ще можна виправити. Для цього потрібно видалити цвіль разом із приблизно сантиметровим шаром варення під нею. Перекласти решту варення у каструлю, довести до кипіння й варити на слабкому вогні близько 10 хвилин, постійно помішуючи.

Далі варто ретельно вимити й простерилізувати банки та кришки, а найкраще це зробити в духовці при температурі 140 градусів протягом 30 хвилин. Після цього, слід наповнити гарячим варенням чисті банки, щільно закрити та за бажанням накрити прокип’яченим целофаном для додаткового захисту.

Коли варення потрібно викинути

Якщо цвіллю покрита вся поверхня варення, рятувати його небезпечно. Грибки виробляють мікотоксини — токсичні речовини, які можуть проникати глибоко в продукт. Вживання такого варення може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям: отруєння, алергічних реакцій або ураження печінки.

Навіть якщо зняти верхній шар, цвіль залишиться у глибині і її не знищить ані кип’ятіння, ані заморожування. У таких випадках найкраще рішення без жалю викинути банку з варенням з пліснявою.

Пам’ятайте, що домашні заготовки мають бути не лише смачними, а й безпечними. Якщо є сумніви щодо якості продукту, то краще перестрахуватися.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що медики розповіли, чому потрібно їсти малинове варення.

Також "Коментарі" писали, що вчені виявили чорнобильську плісняву, яка розвинула несподівану "суперсилу".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини