Рубрики
МЕНЮ
Кравцев Сергей
Не всі продукти можна зберігати у дверцятах холодильника, адже там температура коливається найбільше і ви ризикуєте, що ваші продукти швидко зіпсуються.
Холодильник Фото: із відкритих джерел
Насамперед, мова, звичайно ж, про молоко. Дверцята часто відчиняють, тому повітря там швидко нагрівається. Молоко при температурі вище 4 °C починає швидше псуватися через активність бактерій. Сметана та йогурт теж швидше псуються при коливаннях температури. Найкраще місце — середні або нижні полиці холодильника.
Також небажано зберігати у дверцятах холодильника яйця. Хоча деякі холодильники мають спеціальну полицю для яєць на дверцятах, але вона розташована не в тому місці, де потрібно підтримувати належну температуру для зберігання яєць. Коли дверцята часто відчиняються, на шкаралупі може з'являтися конденсат. Волога створює сприятливе середовище для бактерій, які можуть проникнути через пори шкаралупи.
Яйця найкраще зберігати на внутрішній полиці, де температура більш стабільна. Їх також слід зберігати в оригінальній упаковці.
Відмовтеся від зберігання у дверцятах холодильника м'яса та птиці. М'ясо дуже чутливе до коливань температури, і це може сприяти швидкому зростанню бактерій. Якщо м'ясо знаходиться в нещільній упаковці, соки можуть капати інші продукти, що підвищує ризик бактеріального зараження.
Найкраще місце для сирого м'яса та птиці – нижня полиця холодильника. Температура має бути близько 0-4 °C.
Не потрібно класти в дверцята холодильника фрукти та овочі. Коли ви відкриваєте холодильник, температура на дверцятах змінюється швидше, ніж усередині основного відсіку. Через це овочі та фрукти швидше псуються. Особливо ті, які вимагають стабільно низької температури, як ягоди, зелень, яблука, морква.
Деякі продукти можуть втратити воду чи текстуру. Наприклад, салат чи огірки можуть швидко зав'янути.
Для овочів та фруктів часто передбачені контейнери (ящики) у нижній частині холодильника. Там підтримується оптимальна температура та вологість.
Банани, помідори та картопля взагалі краще тримати при кімнатній температурі, а не в холодильнику.
Також швидко зіпсується у дверцятах холодильника сир. Він чутливий до температури — особливо тверді та напівтверді сорти. Часті коливання температури можуть призвести до більш швидкого псування або зміни текстури.
Оптимальне місце — середина або нижня полиця холодильника, де температура стабільніша, зазвичай від 2°C до 6°C.
Читайте також на порталі "Коментарі" — чи можуть у спеку зіпсуватись продукти в холодильнику.