Головна Новини Дозвілля Світові тренди Хелловін: історія свята, традиції та сучасні тренди
commentss НОВИНИ Всі новини

Хелловін: історія свята, традиції та сучасні тренди

Хелловін, свято з тисячолітньою історією, продовжує бути популярним серед мільйонів людей по всьому світу

28 жовтня 2023, 22:15
Поділіться публікацією:

Стародавнє кельтське свято, яке зародилося тисячі років тому на Британських островах, пережило прийняття християнства, перебралося до Нового Світу, після чого стало одним із улюблених не лише у Західному світі. Як сьогодні святкують та відриваються на Хелловін в Україні. Про це розповідають "Коментарі".

Хелловін: історія свята, традиції та сучасні тренди

Ліхтар Джека

Але спершу кілька слів про історію та традицію свята. Як стверджують історичні хроніки, кельти зустрічали Новий рік в останній день жовтня. Вони були переконані, що в ніч із 31 жовтня на 1 листопада межа між світами живих та світом мертвих зникала. А щоб не стати здобиччю нечистих духів, люди приймали їхній образ. Тому учасники свята одягалися у лякаючі костюми.

Свою назву свято отримало від словосполучення All Hallows Eve — "Вечір Дня всіх святих". Ось звідси й пішла назва свята Halloween.

З кельтських Ірландії, Шотландії та Англії свято перебралося до США, де стало улюбленим днем малечі, яка на Хелловін ходить у костюмах від будинку до будинку з традиційною вимогою "trick or treat", що перекладають як "Гаманець або життя" або "Солодощі або гидоти". Добродушні господарі відкупляються від них солодощами та невеликими подарунками.

Але, звичайно, одним із найвідоміших атрибутів свята є гарбузовий ліхтарик, або світильник Джека, — він є порожнім гарбузом, на якому вирізано зловісну гримасу, а всередину вміщено свічку. Вважалося, що подібний плід, залишений у День усіх святих біля будинку, відганятиме від нього злих духів та іншу нечисть. Витоки цього звичаю сягають глибини століть, коли жителі Британських островів вирізали пики на плодах під час збирання врожаю. Як і багато інших язичницьких традицій, цей символ був християнізований і, згідно з популярним ірландським повір'ям про Джека, Світильник Джека є "душею, не прийнятою ні в рай, ні в пекло".

Можливо, саме цей гарбузовий атрибут подарував Хелловіну головні кольори — чорний та помаранчевий. Чорний колір символізує смерть, а помаранчевий — збирання врожаю у році, що минає.

Зі США та Великобританії свято перебралося до Японії, Південної Кореї, Сінгапуру, Австралії та Нової Зеландії, а згодом навіть до низки острівних країн Океанії. А наприкінці ХХ ст. став звичним і в Україні.

У нас свято не стало приводом вшанувати пам'ять своїх предків, як це робили кельти, навпаки — українці підтримали світові тенденції та тренди. У нашій країні Хелловін став приводом прикрасити похмурий осінній день яскравими фарбами і кумедними світильниками Джека, які швидше бавлять перехожих, ніж лякають. Напередодні Дня всіх святих вони з'являються біля входу в кафе, ресторани та нічні клуби. Компанію "кельтському" гарбузу найчастіше складає штучне павутиння, пластмасові чорні павуки та інша кумедна погань. У тренді також черепи всіх розмірів, великі та малі відьми, чаклунські ковпаки та інші магічні атрибути.

Відзначають його й у ці дні – тематичною вечіркою, походом до кафе чи нічного клубу, вибір робить кожен свій. Можна обмежитися і "економ-варіантом" — разом із дітлахами самостійно змайструвати свій світильник Джека, прикрасивши потім їм своє підвіконня.

Є й ті українці, які відмовляються від участі у цьому новосвятковому русі. Переважно, відмова продиктована релігійними міркуваннями — консерватори бачать у Хеллоуїні "сатанинське свято". Хоча у православ'ї немає офіційної заборони на святкування Хеллоуїна, багато священнослужителів виступають проти цього, називаючи це свято та пов'язані з ним традиції антихристиянськими. Віруючих закликають не брати участі у заходах, присвячених Хелловіну, і не радити робити це своїм друзям та близьким.

Так чи інакше, вибір за вами. Але, в будь-якому випадку, не забувайте про пожежну безпеку – не залишайте "світильник Джека" без нагляду. А йдучи – задувайте свічку в гарбузі. Щоб будь-яке свято, і Хелловін не виняток, залишив по собі лише позитивні спогади та враження.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини