Головна Новини Дозвілля подорожі Звідки на Землі взявся кисень: вчені шокували новими висновками
commentss НОВИНИ Всі новини

Звідки на Землі взявся кисень: вчені шокували новими висновками

Вчені підрахували, що до доби додається 1,8 мілісекунди на століття

13 серпня 2021, 03:50
Поділіться публікацією:

Вчені опублікували статтю, в якій експериментально підтверджують свою гіпотезу, яка пояснює появу на Землі кисню. За даними дослідження, це сталося через уповільнення обертання нашої планети.

Звідки на Землі взявся кисень: вчені шокували новими висновками

Земля (фото з відкритих джерел)

Відомо, що рання Земля оберталася дуже швидко, і день на ній тривав всього кілька годин. Але з часом швидкість обертання стала знижуватися, пише phys.

Вчені підрахували, що до доби додається 1,8 мілісекунди на століття. Таким чином вони прийшли до висновку, що довші дні вплинули на життєвий цикл ціанобактерій, мікроорганізмів, з'явилися на Землі 2,4 мільярда років тому. Вони отримували більше сонячного світла і виробляли більше кисню.

Дослідники проаналізували різні види мікроорганізмів: фіолетові ціанобактерії, які виробляють кисень за допомогою фотосинтезу, і білі мікроби, що метаболізують сірку. Перші активні вдень, інші — вночі. Вчені зазначили, що ціанобактерії починають повноцінно виробляти кисень тільки через кілька годин після світанку. Якщо ж на Землі колись світловий день буде коротким, вони не просто встигнуть створити достатню кількість газу.

Нагадай, масштабні лісові пожежі вирують на п'яти з шести континентів на планеті. Моторошні кадри, пожежі знищують цілі міста, спопеляють ліси. Вогнем охоплені Північна і Південна Америка, Євразія, Африка, Австралія. Червоні від пожеж Мадагаскар та Індонезія. Як інформує NASA, вогонь палає практично в кожному куточку Землі. Як раніше повідомлялося, Греція, Італія та Боснія постраждали від лісових пожеж минулого тижня. Вчені припускають, що екстремальні погодні явища, такі як лісові пожежі, збільшаться в кількості й інтенсивності через глобальне потепління.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини