Головна Новини Дозвілля подорожі Туристичні підсумки року: де і як найчастіше відпочивали українці
commentss НОВИНИ Всі новини

Туристичні підсумки року: де і як найчастіше відпочивали українці

Експерти розповіли, які туристичні напрямки користувалися найбільшою популярністю серед українців у 2021 році та як розвивається галузь усередині України

11 січня 2022, 16:08
Поділіться публікацією:

Експерти для видання "Коментарі" озвучили туристичні підсумки 2021 року (як в'їзний, так і виїзний туризм), а також розповіли про перспективи галузі у 2022-му.

Туристичні підсумки року: де і як найчастіше відпочивали українці

Туристичні підсумки року: де і як найчастіше відпочивали українці - фото з відкритих джерел

Туреччина влітку побила всі рекорди за кількістю рейсів та приймала на своїх курортах по 60 тисяч наших громадян на тиждень

Виконавчий директор Української Асоціації туристичних агенцій (УАТА) Павло Григораш звертає увагу, що 2021 рік був не цілком однозначним – і результати сильно відрізняються залежно від сегмента.

"Наприклад, у сегменті пакетних турів до Європи – ситуація була не найкраща, тоді як ринок пакетних турів за масовими пляжними напрямками процвітав. Оцінюючи ринок з погляду турагентського бізнесу, можу сказати, що рік був добрим, особливо на тлі 2020-го. Туреччина влітку побила всі рекорди за кількістю рейсів та приймала на своїх курортах по 60 тисяч наших громадян на тиждень", – зазначає Павло Григораш.

За його словами, частина туристів, хто раніше подорожувала самостійно, особливо Європою, цього року обрали пакетні тури. Адже в такому разі турагент бере на себе весь головний біль, пов'язаний із з'ясуванням, кому куди можна, які потрібні тести/сертифікати/анкети для перетину кордону тощо.

"Очікуємо, що новий рік буде не гіршим, ніж 2021-й, і з оптимізмом дивимось у майбутнє", – резюмує виконавчий директор (УАТА).

Коронавірус та обмеження для виїзду українців підштовхнули всіх до того, щоб почати подорожувати Україною

Голова Всеукраїнської Асоціації туроператорів Ігор Голубаха акцентує, що 2021 рік і початок 2022-го точно пройшли краще, ніж 2020-й, провалений коронавірусом.

"Спрацювала відкладена потреба людей у відпочинку. Як літній сезон був результативнішим, так і новорічні свята виявилися більш насиченими та цікавими для туроператорів, – зазначає Ігор Голубаха. – Лідери закордонного відпочинку традиційні для українців: перше місце – Туреччина, друге – Єгипет. А третє поділили між собою Греція та Чорногорія. Греція пішла б у відрив, але далося взнаки банкрутство одного з популярних грецьких туроператорів, з яким було багато контрактів у його українських колег. У результаті зірвалися поїздки низки українців до Греції".

Якщо говорити про якісь прориви, таким стало те (і багато українців це помітили), що до нас прибуло багато туристів-мусульман. Їх можна було зустріти на вулицях Києва, Львова, Буковелі.

"Для нас це несподіванкою не стало, бо весь 2020 рік Всеукраїнська Асоціація туроператорів, посольство України в Саудівській Аравії провели у роботі, у контактах із саудівськими авіакомпаніями, з відповідними туроператорами. Підготували запуск програми, яка почала активно працювати 2021-го. Сподіваємось, зараз буде зацікавленість не лише саудівців у прибутті до нас, а й українців – у відпочинку в Саудівській Аравії. Він там досить комфортний як за готелями, так і за іншими умовами", – запевняє Ігор Голубаха.

Ще одним позитивом, за його словами, стало те, що наприкінці 2021 року поновилися прямі авіаперельоти на Кубу. Тобто кубинський продукт став доступнішим для українців.

"На сьогодні великий літак літає туди повний, виконано вже три рейси, причому два – цього року. Інтерес до Куби відроджується. Чимало українців літають туди. Буквально сьогодні в мене були зустрічі з кубинським послом. Говоримо – як розширити взаємодію. Думаю, програма піде, і українці згадають цей досить цікавий напрямок", – каже Ігор Голубаха.

Щодо внутрішнього туризму, то в топі українських курортів, за словами експерта, залишаються чорноморські, Азов, Західна Україна – Буковель, Славське.

"До речі, карпатські курорти стають цілорічні, бо відбувається професійний розвиток. Розробляються піші маршрути, кінні, велосипедні. Відбувається активізація різного виду туризму, зокрема сільського. Все це робить внутрішні курорти більш відвідуваними, доступнішими для українців, – пояснює Ігор Голубаха. — Звичайно, доведеться зробити ще багато. Потрібно виводити галузь з тіні, щоб була здоровіша конкуренція, щоб якомога професійніше працювали як готелі, так і туроператори. Але позитив уже видно. Приємно, що все голосніше про себе заявляють Херсонщина, Хмельниччина, Волинь. Коронавірус та обмеження для виїзду українців підштовхнули всіх до того, щоб почати подорожувати Україною. Не зовсім ще є відповідність ціни та якостей послуг. Але та конкуренція, яка створюється між регіонами, дає надію, що ця якість зростатиме, а ціни – стабілізуватись".

Раніше на порталі "Коментарі" — українців відмовляються селити в готелі в Єгипті: що сталося (ВІДЕО).



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини