Головна Новини Дозвілля подорожі Острів Зміїний – найнебезпечніший на планеті: його окупувала змії з надзвичайно смертельною отрутою
commentss НОВИНИ Всі новини

Острів Зміїний – найнебезпечніший на планеті: його окупувала змії з надзвичайно смертельною отрутою

Близько чотирьох тисяч вкрай небезпечних рептилій – острівного ботропсу – поселилися на невеликому клаптику землі

14 липня 2023, 09:25 comments9173
Поділіться публікацією:

Острів Зміїний – найнебезпечніший на планеті: його окупувала змії з надзвичайно смертельною отрутою

На острові в 500 квадратних метрів живе близько 4 тисяч змій (фото з відкритих джерел)

Це не той Зміїний, з якого наші герої послали у відомому напрямку руський воєнний корабель. Зміїним його називають тому, що він просто кишить отруйними плазунами, які здатні вбити людину за кілька секунд.

Географічна назва острова – Кеймада-Гранді, знаходиться він за 35 кілометрів від бразильського Сан-Паулу. Всього 500 квадратних метрів, вкритих тропічними лісами та скелями і оточених водами Атлантичного океану. Не місце, а просто казка! Але це тільки на перший погляд.

Тут скрізь змії! На деревах, кущах, у траві, на камінні, у воді біля берега. Очевидці кажуть, що їх може бути по пять особин на квадратний метр. А може бути здоровенний клубок, в якому всіх не перерахуєш. Не можна ступити кроку, щоб не натрапити на агресивну змію, яка миттю нанесе смертельний удар. Від отрути острівного ботропсу миші помирають за 5 секунд – у них починається  шлунково-кишківникова кровотеча, гостра ниркова недостатність і відмирання тканин організму. Людина переживає мишу ненадовго.

Острів Зміїний – найнебезпечніший на планеті: його окупувала змії з надзвичайно смертельною отрутою - фото 2
Острів Зміїний – найнебезпечніший на планеті: його окупувала змії з надзвичайно смертельною отрутою - фото 3

За легендою на цьому острові пірати колись ховали награбоване добро, тому заселили його зміями, які мали сторожувати скарби.

Насправді ж колись давно Кеймада-Гранді був частиною материка, але відділився від нього, коли піднявся рівень води в океані. Тоді острівний ботропс не входив до списку найотруйніших змій на планеті. Але нові умови життя – відсутність дрібних ссавців, якими зазвичай харчувалися, змусили рептилій пристосовуватися до обставин. Вони навчилися заповзати високо на дерева і кидатися на птахів. Їхня отрута теж еволюціонувала. Стала надзвичайно концентрованою, аби здобич вмирала миттєво і падала на землю, а не встигала долетіти до океану і впасти у воду, де вже була недоступною.

Свого часу уряд Бразилії хотів зробити Кеймада-Гранді туристичним місцем і вступив у двобій із острівним ботропсом: його намагалися знищити різними способами. Однак нічого не вдалося, тому на острові поставили хрест. Тепер він повністю належить зміям: у 1985 році його закрили для відвідування. Дозволяється там висаджуватися  тільки біологам, які вряди-годи з’являються, щоб вивчати змій, – вони працюють у спеціальних костюмах. І раз на рік – військовим, які обслуговують маяк на Кеймада-Гранде, збудований ще в 1909 році. Він працює автоматично – після того, як троє його наглядачів померли від укусів рептилій.

 Але туристи з міцними нервами теж можуть полюбуватися Кеймада-Гранді. Щоправда, на сушу вони не виходять – спостерігають за зміями з яхт і катерів. Гіди слідкують за тим, аби не сталося лиха.

 Раніше "Коментарі" писали про чоловіка, який оселився у літаку посеред лісу


Ще повідомляли про дивака, який одруживсяна крокодилі




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини