Головна Новини Дозвілля саморозвиток Як сильно COVID-19 забруднила світовий океан: шокуюча цифра
commentss НОВИНИ Всі новини

Як сильно COVID-19 забруднила світовий океан: шокуюча цифра

Дослідники врахували, скільки пластикових відходів виробили 193 країни з початку пандемії до середини серпня 2021 року.

11 листопада 2021, 05:46
Поділіться публікацією:

Китайсько-американська команда метеорологів та океанологів підрахувала, що люди по всьому світу виробили понад 8 мільйонів тонн пластикових відходів, пов'язаних із пандемією коронавірусу. З них понад 25 тисяч тонн сміття, включаючи маски та рукавички, вже потрапили до океанів. Дослідники дійшли таких висновків, розробивши власну чисельну модель, побудовану з урахуванням законів Ньютона і закону збереження маси. Про це повідомляє видання Science Daily.

Як сильно COVID-19 забруднила світовий океан: шокуюча цифра

Океан - фото з відкритих джерел

"Модель імітує рух морської води під дією вітру і те, як пластик плаває на поверхні океану, розкладається під дією сонячного світла, забруднюється планктоном, потрапляє на пляжі та опускається на глибину", – розповів один із авторів дослідження Яньсю Чжан, професор Школи атмосферних наук Нанкінський університет.

Дослідники врахували, скільки пластикових відходів виробили 193 країни від початку пандемії до середини серпня 2021 року. Згідно з результатами, більшість такого сміття потрапила в океан з Азії – при тому, що більшість випадків захворювання на COVID-19 було зафіксовано не там. Найбільшими джерелами сміття були лікарні, які у пандемію погано утилізували відходи.

Очікується, що протягом трьох-чотирьох років значна частина цього сміття виявиться або на пляжах або на морському дні. Найменша частина потрапить у відкритий океан і стане частиною плям для сміття. Як припускають у команді, таке забруднення стане потенційною загрозою для організмів, що живуть на морському дні.

Нагадаємо, в Україні – справжня ковід-катастрофа. У листопаді практично кожну добу – понад 20 тисяч нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19. А 5 листопада встановлено антирекорд летальних наслідків за добу – 793 особи. При цьому у нас звільнили 5 міністрів, але не торкнулися того ж таки голови МОЗ Віктора Ляшка, хоч провал підготовки до нової хвилі пандемії – це і його "заслуга". Чому було допущено цей провал? Які висновки слід зробити з того, що відбувається? Експерти прокоментували для видання "Коментарі-Україна".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини