Головна Новини Дозвілля саморозвиток Скільки українців вірить у містику: опитування
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки українців вірить у містику: опитування

Більшість українців віддають перевагу астрології та екстрасенсам

2 квітня 2024, 16:00
Поділіться публікацією:

В новітньому дослідженні, проведеному Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), розкрито несподівані тенденції віри в астрологію, екстрасенсорні здібності та тарологію серед українців. Проведене з 17 лютого по 5 березня 2024 року, опитування показало, що значна частина населення вірять в містичне.

Скільки українців вірить у містику: опитування

Скільки українців вірить у містичне

Опитування виявило, що 35% українців вірять в астрологію, 25% — екстрасенсорні здібності, а 15% — тарологію. Жінки займають лідируючу позицію у цих віруваннях, з 49% прихильниць у порівнянні з 36% чоловіків, які поділяють подібні переконання. Цікаво, що вікова динаміка показує зростання віри у містичне з віком, від 26% серед людей молодше 30 років до 51% серед осіб віком 60 років та старше.

Економічний статус також впливає на рівень віри в містичне, з 34% серед респондентів з високим рівнем достатку, які вірять у містичне, проти 65% серед тих, хто має дуже низький рівень достатку. Така диспропорція підкреслює вплив економічних обставин на пошук втіхи та відповідей у містичних віруваннях.

Дослідження зазначає, що кризові та психологічно складні періоди, як на суспільному, так і на особистісному рівнях, сприяють зростанню інтересу до астрології, екстрасенсорних здібностей та тарології. Вибуховий розвиток цифрових технологій значно спрощує доступ до цих практик, збільшуючи їхню популярність та прийнятність.

Соціологи підкреслюють, що не варто таврувати тих, хто вірить у містичне, враховуючи масштаби таких вірувань. Вони звертають увагу на складність основ віри та потенційні ризики для людей у складних життєвих обставинах, які можуть стати жертвами недобросовісних осіб.

Опитування було проведено за допомогою телефонних інтерв’ю серед 2008 респондентів віком 18 років і старше, що представляли всі регіони України, за виключенням АР Крим. Вибірка не включала жителів територій, не контрольованих урядом України, та тих, хто виїхав за кордон після 24 лютого 2022 року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини