Головна Новини Дозвілля саморозвиток «Крінж», «краш» і не тільки: про що розмовляє сучасна молодь
commentss НОВИНИ Всі новини

«Крінж», «краш» і не тільки: про що розмовляє сучасна молодь

Настав час з'ясувати, що ви робите, якщо «дропаєте» або «шиперите»

11 березня 2021, 18:46 comments60044
Поділіться публікацією:

В усі часи основним джерелом розвитку розмовної мови були не професори і мовознавці, а звичайна молодь. З кожним роком підлітки починають вживати багато нових слів, значення яких не розуміють не тільки їхні батьки, а й люди, старші всього на п'ять-сім років. "Коментарі" вирішили зробити невелику абетку для тих, кому цікаво розуміти, про що говорить сучасна молодь.

«Крінж», «краш» і не тільки: про що розмовляє сучасна молодь

Молодь постійно поповнює мову новими словами. Фото із відкритих джерел

Агритися (з англ. aggress — бути агресивним, нападати) — сердитися, злитися, проявляти агресію. Практично дослівний переклад англійського дієслова з адаптацією до нашої мови.

Дефолт (по дефолту)  ситуація, яка не змінюється. Найчастіше молоддю використовується саме словосполучення "по дефолту", при цьому як в позитивному, так і в негативному значенні. Походить від англійського "default"  за замовчуванням.

Дропнути (дропати, дроп)  кинути / покинути що-небудь, кого-небудь. Це слово найчастіше використовується молоддю у розмовах про серіали, фільми, книгах або інші захоплення. До речі, у артистів слово "дропнути" навпаки вкоренилося в позитивному значенні: це означає публікація нового матеріалу (пісні, кліпу тощо).

Душнила  нестерпна і нав'язлива людина. Таким епітетом підлітки можуть нагородити того, хто чіпляється до дрібниць, постійно стомлює своїми претензіями, засуджує чужі рішення, не пропонуючи своїх і т.д. В інтернет-сленгу людину можуть так назвати не прямо, залишивши лише коментар в дусі "відкрийте вікно, тут душно".

Зашквар (з тюремного сленгу  бути опущеним)  ганьба, часто прилюдна дія, що змушує соромитися. Найчастіше використовується як дієслово  "зашкваритися".

Ізі (з англ. easy  легко, просто)  проста, звичайна дія, яке не потребує додаткових зусиль.

Кенселінг (з англ. cancel  скасовувати)  публічне "викреслювання" особистості із суспільного життя. Воно тягне за собою значну критику, спробу змусити роботодавців розірвати контракт зі "скасованою" особою, виставлення особистої інформації напоказ тощо. Найчастіше застосовується до іменитих акторів, письменників, співаків тощо. Існує ціла Cancel culture — культура скасування. "Коментарі" раніше писали, як від такого явища постраждав один із зіркових акторів фільму "Месники".

Колівінг (з англ. co-living — спільне проживання)  форма сусідства, коли різні люди, часто до цього навіть незнайомі, знімають спільне житло. Важливо врахувати, що в такому випадку у кожного є власна кімната, загальними є лише, наприклад, кухня і подоба кабінету (робочої зони).

Краш (з англ. crush  розбитися, аварія)  людина, в яку закохалися (найчастіше без відповіді або таємно). Кому-то подібна відмінність англійського та нашого варіанту може здатися дивним. Швидше за все, це пов’язано із тим, що об'єкт зацікавленості примудрився розбити серце юному Ромео або Джульєтті. Тому діти сьогодні часто вже не закохуються, а вкрашуються.

Крінж (з англ. cringe  пересмикувати)  майже те ж саме, що і зашквар. Також означає сором, обурення і категоричну незгоду. Тож директор школи, заставши свого учня із сигаретою, може йому заявити: "Іваненко, це крінж!"

Кек/лол  скорочення, що означають сміх. Кек  короткий єхидний смішок, лол  більш радісний і щирий. Часто їх уживають разом.

Мейт (з англ. mate — приятель) — людина, до якого відчуваєш найтепліші почуття. При цьому, на відміну від краша, мейт не завжди означає любовний інтерес. Часто так називають кращих друзів. Ймовірно, це слово можна ще й розглядати як скорочення від "соулмейт" (з англ. споріднена душа).

Рофл (з англ. ROFL, Rolling On Floor Laughing  кататися по підлозі від сміху)  жарт, прикол, розіграш. Вживається як дієслово "рофлити"  сміятися, жартувати, часто роблячи це з серйозним виглядом.

Флекс (з англ. flexible  гнучкий)  хвалитися своїми грошима, одягом, аксесуарами, підкреслюючи власний статус. Якщо ж почуєте "низький флекс", знайте, що хтось намагався справити враження, але замість цього виглядав абсолютно недоречно.

Форситися (з англ. to force — змушувати) — просувати, робити рекламу, акцентувати увагу. Хизуватися сьогодні можуть абсолютно всі: від власних текстів до улюблених фільм і навіть політичних партій.

Фоловери — люди, підписані на людину в будь-який з соцмережі. Найчастіше використовується користувачами твіттеру та інстаграму.

Хайповий — модний, у всіх на слуху. Ловити хайп або хайпувати можуть люди, які просувають популярну тему тощо.

Чілити (з англ. chill out — розслаблятися) — відпочивати, насолоджуватися життям. Більш новий варіант слова "відриватися".

Шерити  поширювати новини в соцмережах. Ретвіт якоїсь публікації із вподобаної групи чи сторінки на свій аккаунт буде шерінгом. Крім твіттеру: в цій соцмережі воліють місцеве слово "ретвіт", "ретвітити".

Шеймити (з англ. shame  сором) — публічно присоромити, засуджувати когось за будь-які проступки.

Шиперити (в укр. мові зустрічається варіант "шипшинити")  подумки робити із якихось людей пару, пов'язану романтичними стосунками. Це слово прийшло з творчого середовища, де часто намагаються довести існування тієї чи іншої пари в улюбленому фільмі / серіалі. Втім, походження слова не заважає молоді використовувати його і в звичайному спілкуванні по відношенню до реальних людей. А що, хіба сусідів заборонено шиперити? :)

Сподіваємося, що наш матеріал хоча б трохи допоможе читачам в розумінні молодіжного сленгу.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, які вісім додатків для телефону вважаються небезпечними, тому їх краще видалити.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини