Головна Новини Дозвілля саморозвиток Фталати: що вам потрібно знати
commentss НОВИНИ Всі новини

Фталати: що вам потрібно знати

Фталати являють собою хімічні пластифікатори, які широко використовуються для пом'якшення пластмаси, яка в іншому випадку була б крихка та тріскалася при згинанні. Ви коли-небудь помічали, як пластик іноді твердне з плином часу? Це тому, що фталати повністю вивітрилися з нього

16 грудня 2020, 12:31
Поділіться публікацією:


Фталати: що вам потрібно знати

Фото: iStock

Фталати використовуються в засобах особистої гігієни, допомагають лосьйонам проникати і пом'якшувати шкіру, а також сприяють тому, щоб аромати довше трималися на шкірі. Фталати також використовуються у виробництві дитячих іграшок, електроніки, засобах по догляду за автомобілем і багатьох побутових виробах, включаючи клей, пластикову упаковку, пластикові контейнери, покриття для підлоги, меблі, шпалери та інші речі, зроблені з вінілу або ПВХ. Оскільки фталати хімічно не пов'язані з пластмасою, до якої були додані, вони безперервно випускаються в повітря, їжу або рідину.

Як пластифікатори потрапляють в наші організми?

Коли дитина смокче або жує предмет, який містить пластифікатор (наприклад, пластмасовий кубик або книгу для купання), хімікати можуть потрапити в організм малюка. Оскільки немовлята регулярно тягнуть до рота різноманітні предмети, вони є особливо уразливими для поглинання фталатів. Батьки повинні прибрати потенційно небезпечні об'єкти із зони досяжності дитини і стежити за тим, щоб іграшки та інші предмети, які облизує малюк, були абсолютно безпечними.

Ми також заковтуємо велику кількість пластифікаторів, вживаючи в їжу продукти, які були заражені від упаковки для харчових продуктів, або разом з напоями з пластикових пляшок.

Чи є фталати небезпечними?

Дане питання досі обговорюється. Докази, наявні на сьогодні, засновані на дослідженнях на тваринах, і ніякого великого, остаточного дослідження на людях не проводилося. Дослідження на тваринах свідчать, що фталати можуть впливати на результати пологів, включаючи низьку вагу малюка при народженні, низьке виробництво сперми та аномалії, пов'язані з чоловічими геніталіями. Дослідження на людях в цей час вивчають взаємозв'язок між фталатами та астмою.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини