Рубрики
МЕНЮ
Павел Зинченко
Коли йдеться про раціон грізних воїнів Скандинавії — вікінгів, то в нашій фантазії виникають величезні, добре просмажені шматки м'яса, які вікінги поглинають у величезній кількості і неодмінно запивають елем. Проте, готуючи собі трапезу, знамениті мореплавці Північної Європи були набагато винахідливішими. Сьогодні за допомогою порталу mport ми розповімо тобі, які продукти допомагали вікінгам залишатися сильними і здоровими в важкі часи раннього Середньовіччя.
Чим харчувалися вікінги
Жирна риба
У раціоні грізних мореплавців з Півночі завжди були присутні оселедець, лосось або макрель. Ця риба низькокалорійна, багата білком та іншими поживними елементами. Вони дають організму багато жирів омега-3, які мають сильний протизапальний ефект.
Ягідний мікс
Ліси Скандинавії сповнені ягодами, в тому числі чорницею, ожиною, червоною і чорною смородиною, шипшиною, брусницею і так далі. У них міститься натуральний цукор, завдяки чому задовольняється потреба організму в солодкому.
Коренеплоди
Стандартний раціон вікінгів не обходився без коренеплодів. В їхніх краях активно вирощувалась морква, буряк, корінь петрушки, топінамбур і багато іншого. Ці продукти містять небагато калорій, але багаті білком, що особливо необхідно організму в осінньо-зимовий період.
Капуста
Грізні розбійники і шукачі пригод вживали всі види капусти, які чудово ростуть в умовах місцевого клімату. Капуста багата залізом, вітамінами та іншими корисними речовинами. Також вона є джерелом потужних антиоксидантів, на кшталт омега-3, жирних кислот і вітаміну К. Капуста часто використовувалася як гарнір до м'яса, особливо тушкованого.
З такою трапезою можна і в бій, і в далекий похід до незвіданих земель. Доведено багатьма поколіннями вікінгів. Також видання "Коментарі" розповість, як тренувалися гладіатори.
Новини