Головна Новини Дозвілля рецепти Що приготувати на новорічний стіл, щоб задобрити Дракона: поради та рецепти
commentss НОВИНИ Всі новини

Що приготувати на новорічний стіл, щоб задобрити Дракона: поради та рецепти

Складаємо меню на Новий рік 2024

27 грудня 2023, 10:45
Поділіться публікацією:

Вже вирішили, що готуватимете на Новий рік? Астрологи кажуть, що для покровителя 2024 року – Зеленого Дерев'яного Дракона – необхідно скласти особливе меню для новорічного столу. Слід врахувати, що східний покровитель не схвалює консервовані продукти, швидкі закуски та навіть копченості. Тому деякі рецепти для святкових страв доведеться адаптувати, щоб догодити символу року.

Що приготувати на новорічний стіл, щоб задобрити Дракона: поради та рецепти

"Коментарі" допоможуть вам скласти новорічне меню на 2024 рік. З'ясуємо, які страви слід поставити на стіл, від яких продуктів краще відмовитись, а які новорічні частування принесуть удачу та благополуччя.


Що варто приготувати на новорічний стіл у рік Дракона?

Цього року всі страви для новорічного столу мають бути насиченими, вишуканими та не ретельно продуманими: Зелений Дракон – справжній гурман та поціновувач щедрого застілля. Він любить свіже м'ясо та рибу, меншою мірою — птицю. Відмінною ідеєю приготуватиме ситні м'ясні закуски, залишивши ковбасні нарізки та салати з консервами для іншого випадку.

Отже, оновимо улюблені рецепти, щоб усі страви на святковому столі сподобалися могутньому покровителю нового року 2024 року.

Салати

Загальне правило: відкинемо банки з дешевими консервами. Класичні новорічні салати варто уявити у більш вишуканому та гурманському виконанні. Не заощаджуйте на зелені: постарайтеся приготувати легкі зелені салати з м'ясними компонентами. Така кулінарія на Новий рік Дракону припаде до смаку.

Класичні салати

Символ року підказує, що настав час приготувати улюблені страви за новими рецептами. Це може бути викликом, але святковий стіл виглядатиме більш святково та оригінально.

Незвичайна "Мімоза"

3 яйця

2 відварені моркви

Пучок зеленої цибулі

Пучок руколи

1 великий свіжий огірок

200 г м'якого сирного сиру

350 г свіжої горбуші

1 лимон

1 ч. л. соєвого соусу

200 г сметани

1 ч. л. гірчиці

Сіль, перець за смаком

Маринад для горбуші (філе або шматка тушки) включає сіль, перець та сік половини лимона. Через 30-40 хвилин рибу запікаємо в духовці на режимі гриля протягом 10 хвилин, тому риба збереже свою соковитість і ніжність. Для салатного соусу змішуємо гірчицю зі сметаною, соєвим соусом і лимонним соком, що залишився. За допомогою кулінарного кільця на блюдо кладемо шари: спочатку трохи порвану рукколу, потім соус, зверху – невеликі волокна рибки. Далі слідує шар сиру, свіжого огірка, моркви та яєчного білка (всі шари, крім сирного, промазуємо соусом). Завершуємо салат шаром зеленої цибулі та, нарешті, яєчного жовтка. На верхньому шарі не використовуємо соус. Після того, як салат настоїться, прибираємо кільце перед подачею і прикрашаємо страву скибочкою лимона.

Що приготувати на новорічний стіл, щоб задобрити Дракона: поради та рецепти - фото 2

"Олів'є" для Дракона

600 г яловичини на кістки (можна взяти голяшку)

Чорний перець горошком

1 червона цибулина

Жменя зелених оливок без кісточки

5 яєць

50 г анчоусів

200 г майонезу

200 г маринованих огірків

200 г свіжих огірків

300 г крабового м'яса або ракових шийок

М'ясо на кістки замочуємо в холодній воді, додаємо горошок чорного перцю і варимо 5-6 годин, поки бульйон не набере насичений смак. Після виймаємо м'ясо, даємо йому охолонути, а гарячий бульйон проціджуємо. Розводимо желатин відповідно до інструкції, з'єднуємо його з бульйоном та залишаємо для застигання. Цибулю, огірки та варену моркву нарізаємо кубиками. М'ясо розділяємо на волокна та змішуємо з підготовленими овочами для салату. Варені яйця розрізаємо вздовж навпіл, витягуємо жовтки. Майонез перемішуємо з жовтками та анчоусами – це буде соус для заправки. З'єднуємо салат із цим соусом. Застигле желе ріжемо на дрібні кубики. На дно кожної половини білка кладемо ложечку соусу, потім викладаємо кубики желе зверху. Для оформлення страви викладаємо салат гіркою, посипаємо пластівцями крабового м'яса та прикрашаємо половинками оливок. Навколо розміщуємо "драконові" яйця.

Салати з рибою чи морепродуктами

Зважаючи на те, що дракон любить рибу та морепродукти, на новорічному столі необхідно подати принаймні дві страви з використанням цих продуктів.

Норвезький салат із сьомгою та картоплею

3 ст. л. каперсів

2 ст. л. нежирної сметани або йогурту

Пучок кропу

1 ст. л. білого оцту

1 ст. л. оливкової олії

6 дрібних цибулинок-шалот

10 перепелиних яєць

250 г малосоленої або копченої сьомги

3 картоплини

Салат-мікс

Сіль, свіжомелений чорний перець

У мисці змішуємо сметану, оцет, частину подрібненого кропу та дрібно нарубану цибулю-шалот. Приправляємо суміш сіллю та перцем. Картоплю нарізаємо тонкими пластинками і ретельно перемішуємо з приготованим соусом. На тарілці укладаємо салат-мікс, потім рівномірно розподіляємо зверху картоплю з соусом, тонкі скибочки риби та половинки перепелиних яєць. Посипаємо каперсами і поливаємо соусом, що залишився.

Царський салат з креветками та сиром

20 великих креветок (краще очищених)

Сік 2 лимонів

2 стиглих авокадо

150 г сиру пармезан

5 скибочок білого хліба

3 часточки часнику

50 мл оливкової олії

Салат айсберг

2 ч. л. рідкого меду

Маринад для креветок готуємо, змішуючи їх із половиною лимонного соку та медом. Розігріваємо оливкову олію в сковороді з товстим дном разом із розчавленими зубчиками часнику. Потім забираємо часник і обсмажуємо в маслі спочатку креветки до золотистої кірки, а потім кубики білого хліба. Дрібно нарізаємо салат айсберг, додаємо обсмажені креветки, натертий сир, скибочки авокадо і поливаємо лимонним соком, що залишився.

Теплі салати

Їх готувати відносно просто, і різноманітність рецептів надихає господарок на створення нових, незвичайних комбінацій та оригінальних соусів. Лише один такий салат може замінити кілька звичайних холодних.

Салат з курячою печінкою

250 г курячої печінки

Жменя зерен граната без кісточок

100 г волоських горіхів

250 г руколи та бебі-мангольда

2 тверді соковиті груші

Жменя цукру

1 ст. л. меду

2 ст. л. діжонської гірчиці

1 ч. л. вершкового масла

Грубо нарізаємо горіхи ножем та обсмажуємо їх на сухій сковороді. Груші смажимо у половині вершкового масла на високому вогні, посипаючи цукром, до отримання золотистої кірки. Миту печінку обсушуємо паперовим рушником, після чого смажимо її на інтенсивному вогні в маслі, що залишилася, приблизно 2-3 хвилини. Прямо на сковороді посолити і поперчити, а потім прибрати з вогню. На тарілці укладаємо зелень, зверху викладаємо печінку, груші та горіхи, поливаємо їх сумішшю меду та гірчиці, а потім посипаємо зернами гранату.

М'ясний салат зі шпинатом

300 г свіжого чи замороженого шпинату

150 г бринзи

2 ст. л. оливкової олії

300 г яловичого стейку

Сіль, чорний перець

3 зубчики часнику

Пучок кервелю чи фенхелю

Трохи білого оцту

Стейк, добре просмажений до стану медіум, виставляємо у тепле місце. У глибокій сковороді розігріваємо оливкову олію, додаємо часник, подаємо час для виділення аромату, потім прибираємо його і додаємо в сковороду шпинат. Обсмажуємо кілька хвилин, поки зелень не втратить свій колір. Потім викладаємо шпинат у салатник, зверху розділяємо бринзу, додаємо тонко нарізані скибочки стейку, посипані сіллю та перцем. За бажанням прикрашаємо блюдо кервеллю та поливаємо білим оцтом.

Що приготувати на новорічний стіл, щоб задобрити Дракона: поради та рецепти - фото 3

Оригінальні салати

Для тих, хто готовий відступити від традицій, Дракон буде особливо прихильним у новому році. Якщо цього року ви наважитеся не приготувати звичайний "Олів'є", а створити щось новеньке, символ року відзначить вас своєю увагою і подарує вам свою удачу.

Салат з копченою куркою та чорносливом

500 г копченої курячої грудки

350 г чорносливу без кісточок

300 г очищеного мигдалю

3 ст. л. майонезу

Жменя тертого пармезану

М'ясо та чорнослив нарізаємо шматочками діаметром близько 1 см, мигдаль подрібнюємо в блендері, перемішуємо всі інгредієнти з майонезом, зверху робимо сирну шапочку.

Гострий салат з корейською морквою та бужениною

300 г буженини

3 червоні болгарські перці

2 ст. л. рослинного масла

1 ст. л. борошна

2 ст. л. майонезу

500 г печериць

250 г гострої моркви по-корейськи

1 банка консервованої кукурудзи

1 кабачок цукіні

3 ст. л. рисового оцту

Сіль, цукор

Кабачок ріжемо на довгі тонкі смужки, використовуючи спеціальну овочерізку. Поливаємо їх рисовим оцтом, посипаємо цукром і сіллю, потім маринуємо протягом 30 хвилин і ставимо на друшляк. Буженину та перці нарізаємо соломкою. Гриби нарізаємо скибочками, посипаємо сіллю, обсипаємо борошном і обсмажуємо в олії. Половину перців, моркви та кабачків залишаємо для прикраси. Інші інгредієнти змішуємо, додаємо майонез і викладаємо в глибоку миску. Зверху розміщуємо моркву по-корейськи так, щоб усі соломки були спрямовані в один бік, утворюючи язики полум'я. Знизу прикрашаємо кабачком, зверху додаємо червоні "мови" з перцю.


Холодні закуски

Зазвичай ми обходимо цей розділ у меню: кому потрібні холодні закуски, якщо вже всі наситилися салатами, а в духовці готується гаряче. Але в рік Дракона все має бути особливим. Навіть якщо порції будуть невеликими, різноманітність яскравих смаків потрібна для гідної зустрічі Нового року.

Рибні та м'ясні

Тут вам доведеться зробити вибір на користь одного виду: або м'яса, або риби (залежно від переваг вашої родини). Відмовтеся від шпрот у банках і звичайного оселедця, а також від звичайних ковбасних нарізок. Краще приділіть годинку напередодні свята та приготуйте по-справжньому чарівну холодну страву.

Паштет з печінки індички з вишнею

600 г печінки

2 зубчики часнику

200 г вершкового масла

2 гілочки чебрецю

Трохи меленого мускатного горіха, кориці, білого меленого перцю

400 г замороженої вишні

1 ч. л. крохмалю

2 ч. л. коричневого цукру

Чарка бренді

Печінку промиваємо та замочуємо у холодній воді на 30–40 хвилин. Часник очищаємо та дрібно нарізаємо. У глибокій сковороді розтоплюємо 50 г вершкового масла, обсмажуємо печінку, додаємо часник, бренді та чебрець. Прогріваємо ще 3 хвилини, потім перекладаємо в чашу блендера та подрібнюємо до отримання шовковистої маси. Додаємо сіль, перець, мускатний горіх та корицю, потім ще 75 г м'якого масла. масло, Що Залишилося, розтоплюємо на сковороді. Готовий паштет розподіляємо по формах для кексів, в кожну наливаємо трохи розтопленої олії. Забираємо в холодильник. Тим часом варимо курд із вишні, крохмалю та цукру протягом 5 хвилин, даємо охолонути. Подаємо паштет з вишневим курдом на шматочку підсушеного багету. Що стосується рибних закусок, то вони можуть бути мінімалістичними. Просто запропонуйте на стіл страву з креветками, вареними раками або іншими делікатесами — і ваша приманка готова!

Овочеві та фруктові

Дракон, хоч і віддає перевагу м'ясу, але людина менш могутня і для комфортного травлення повинна вживати достатньо рослинної клітковини. Тому овочеві закуски, тарілки та прості салати без соусів стануть незамінними гостями на новорічному столі.

Павлиний хвіст із баклажанів

3 баклажани

5 помідорів

1 великий огірок

Жменя чорних маслин

Оливкова олія

2 зубчики часнику

Пучок кінзи

Сіль перець

Баклажани нарізаємо навскіс тонкими скибочками, швидко обсмажуємо в оливковій олії, припудрюємо трохи соком часнику, викладаємо на паперовий рушник. Ріжемо всі інші овочі кружальцями. Збираємо закуску: на тарілці укладаємо скибочки баклажану, зверху помідори, потім огірки та "око" маслини. Між "пір'ям" акуратно розміщуємо кінзу.

Тхали з гарбуза

150 г моркви

300 г гарбуза

4 зубчики часнику

100 г волоських горіхів

50 г цибулі

Пучок кінзи

Сіль перець

В'ялена журавлина

Хмелі-сунелі

Моркву з гарбузом нарізаємо невеликими шматочками, укладаємо у форму для запікання на пергамент, додаємо кружечки часнику, змащуємо олією і запікаємо 50 хвилин до м'якості. Залишаємо на деякий час для охолодження, потім все пюруємо в блендері. Тим часом дрібно нарізаємо цибулю, обсмажуємо її в олії, потім додаємо до овочевої суміші, втручаємо рубані горіхи, кінзу та хмелі-сунелі. Розміщуємо намазку на кульки, в центр кожного кладемо ягідку сушених журавлин.

Що приготувати на новорічний стіл, щоб задобрити Дракона: поради та рецепти - фото 4

Гарячі закуски

Їх не повинно бути занадто багато, але непогано запропонувати хоча б одну гарячу страву перед основною. Слідкуйте за розмірами порції, щоб не перевантажувати стіл зайвими закусками і щоб вся увага гостей була зосереджена на цій страві.

Порційні гарячі закуски

Тут варіанти включають жульєни або фаршировані гриби, а якщо у вас є сили та бажання, можна спробувати приготувати прості грибні рулетики. Це відносно нова і незабутня страва, яка не так часто зустрічається в новорічному меню.

Рулети зі свинини з грибами

500 г свинячої м'якоті (нарізати тонкими скибочками)

1 зубчик часнику

75 г білих грибів

100 г бекону

2 головки цибулі

Пучок петрушки

2 ст. л. рослинного масла

200 мл курячого або овочевого бульйону

Морська сіль, свіжомелений перець, орегано, цедра лимона та дижонська гірчиця додаються до смаку. Цибуля, гриби, петрушка, часник та бекон дрібно нарізаються. Цибулю обсмажують на олії до золотистого кольору, потім додають гриби, бекон, солі, перцю і орегано по щіпці. Начинці дається трохи охолонути, і при необхідності додаються панірувальні сухарі, якщо вона надто волога. М'ясо відбивається качалкою через плівку, потім начинка рівномірно розподіляється, і рулетики загортаються, закріплюючи зубочисткою. Потім вони обсмажуються з усіх боків на олії, заливаються бульйоном і гасять 30 хвилин. Під кінець додається трохи лимонної цедри та гірчиці, і готують ще 15 хвилин.

М'ясні гарячі закуски

Дракон воліє похрумтіти ніжними кісточками за столом, але не переносить відкритого вогню, тому в новорічну ніч ніякому фламбі та шашлику! Зате майстерно замариновані курячі крильця або ніжки будуть дуже доречними.

Крила в кавово-апельсиновій глазурі

20 курячих крилець

1 ч. л. солі

6 зубчиків часнику

1 ст. л. розчинної кави

⅓ склянки соєвого соусу

3 апельсини

1 ст. л. тростинного цукру

Сіль перець

Беремо сік із двох апельсинів, знімаємо цедру і дрібно подрібнюємо у ступці. Об'єднуємо всі інгредієнти, включаючи соєвий соус, сіль, цукор, каву, трохи перцю та подрібнений часник. Викладаємо крильця на лист, попередньо вкритий фольгою або пергаментом, поливаємо соусом і готуємо 20 хвилин в режимі гриль при температурі 200 градусів. Потім перевертаємо крильця, поливаємо соусом і підтримуємо жар 10 хвилин.

Овочеві гарячі закуски

Слід визнати, що символ 2024 року не є шанувальником овочів. Як примхливу дитину, її можна умовити вживати капусту, ріпу чи моркву, лише якщо їх чимось посипати. Саме цим ми й займемося!

Фарширована цвітна капуста

1 ціла виделка цвітної капусти

150 г твердого сиру

1 яйце

300 г бринзи

По 1 пучку зеленої цибулі та кропу

Сіль, каррі

Капусту занурюємо в холодну, підсолену воду на 15 хвилин, потім варимо 3 хвилини в киплячій воді з додаванням солі та карі. Після остигання видаляємо центральну частину і дрібні суцвіття, що примикають до неї.

Бринзу розминаємо вилкою разом з яйцем та подрібненою зеленню. На смак приправляємо перцем, починаємо цвітну капусту з внутрішнього боку, потім перевертаємо і намагаємося розмістити начинку між суцвіттями.

Укладаємо качан на деко, попередньо змащене маслом, і запікаємо 10-15 хвилин. Потім обмазуємо маслом, посипаємо твердим сиром тертим і готуємо ще 10 хвилин.

Основні страви з м'яса

Чоловіки вже розстебнули верхні ґудзички своїх парадних сорочок, а жінки разок сходили у ванну, щоб підфарбувати губи. Настав час для гарячого! Це ключова страва будь-якого святкового столу, адже Новий рік потребує чогось особливого.

Птах

Для Дракона це скоріше варіант запасного плану: якщо нічого іншого не знайдеться, можна приготувати зажаристу качку. Якщо є можливість, краще пошукати свій улюблений рецепт із м'ясом.

Яловичина

Це єдине м'ясо, яке Дракон може не злюбити. Вважається, що Дракон — друг Бика, і він не надто в захваті від присутності м'яса свого товариша на новорічному столі.

Свинина

Найкращий варіант м'яса цього року! По-перше, приготування свинячого жаркого просто не потрібно безперервно стежити за процесом маринування або смаження. По-друге, попри загальну думку, пісна свинина набагато менш шкідлива для здоров'я, ніж яловичина, в якій міститься більше агресивного холестерину. Впевнені, у вас є свій улюблений рецепт приготування свинини.

Бараніна

Цей продукт користується популярністю через свої особливі властивості. У наступному році рекомендується уникати жилистого м'яса, і найпростішим способом пом'якшення баранини є приготування котлет, люлей або купат.

Купати домашні з баранини

2 кг баранячого фаршу

200 г курдючного жиру

4 великі цибулини

Сіль, перець, кмин, зіра — за смаком

Промиті та готові кишки (можна замовити у м'ясника)

Дрібно перемелюємо фарш у блендері, щоб отримати м'яку, але неоднорідну консистенцію. Ретельно нарізаємо цибулю та курдюк, змішуємо їх з фаршем, додаємо спеції за смаком. За бажання можна додати кілька ложок води для соковитості. Формуємо ковбаски та запікаємо їх у духовці при температурі 200 градусів.

Що приготувати на новорічний стіл, щоб задобрити Дракона: поради та рецепти - фото 5

Основні страви з риби

Це відмінне рішення для Дракона, який надає перевагу рибі, приготовленій цілком або запеченій у фользі. Якщо закуски здебільшого м'ясні, то основну страву краще приготувати з риби.

Класичні страви з риби

Очищаємо велику нерку, горбушу, сьомгу або іншу представницю лососевих, натираємо їх сіллю та перцем, а всередину кладемо скибочки лимона, цибулі-порею та моркви. Даємо постояти 30 хвилин, потім запікаємо в духовці на звичайному режимі. Виходить розкішна страва!

Оригінальні страви з риби

Запіканка з брокколі та лосося

200 г готового листкового бездрожжевого тіста

700 г лосося

2 картоплини

500 г броколі

1 лимон

2 цибулини

2 склянки молока

35 г вершкового масла

2 ст. л. борошна

Трохи часникового порошку

Сіль, перець, сушений фенхель

300 г тертого сиру

Цибулю нарізаємо великими кільцями і злегка обсмажуємо в олії. Картоплю варимо до напівготовності. Брокколі розморожуємо та дробимо на невеликі суцвіття. Приготуємо соус бешамель: розтоплюємо вершкове масло на сковороді, обсмажуємо в ньому борошно, запобігаючи його пригорянню, потім поступово додаємо молоко, постійно помішуючи. Приправляємо соус сіллю та додаємо часниковий порошок. Тісто розгортаємо тонко і укладаємо у форму для випічки. На тісто додаємо трохи соусу, потім укладаємо скибочки вареної картоплі, кільця цибулі, броколі та, нарешті, шматочки свіжої риби. Поливаємо соусом, посипаємо сиром і запікаємо 30 хвилин|мінути| при 170 градусах.

Гарніри

У новорічну ніч, головним завданням гарніру є не лише надання страв насиченості (з цим не виникне проблем), а й поглинання зайвого жиру від основної страви. Цей компонент здатний увібрати сік риби і підкреслити смак соусу до м'яса. Дракон не є пильним шанувальником круп, але порція відмінного рису завжди надає родзинки гарячому.

Класичні

31 грудня 2023 року краще відмовитися від смаженої картоплі чи макаронів. Вони швидко наповнять шлунок, позбавивши вас можливості повністю насолодитися вечерею. Дракон любить, щоб їжу ретельно досліджували, довго обговорювали, насолоджувалися соусами та куштували різні поєднання.

Дієтичні

Рис і полба підходять до жирного м'яса чи риби, хоча вони необов'язкові для запіканок та рулетів.

Що приготувати на новорічний стіл, щоб задобрити Дракона: поради та рецепти - фото 6

Оригінальні гарніри на рік Дракона

Цікавою ідеєю може бути приготування гарніру замість гарячої страви. Якщо він вишуканий та смачний, варто спробувати такий експеримент. Ось кілька варіантів чудових гарнірів, які допоможуть зменшити споживання жирних страв.

Пюре з печерицями

Промиваємо 1 склянку грибів, дрібно ріжемо і обсмажуємо на вершковому маслі. Приправляємо сіллю та перцем, потім змішуємо з готовим картопляним пюре.

Шпинатна зелена локшина

30 г розмороженого шпинату збиваємо в блендері, додаємо 1 яйце, сіль, додаємо борошна до отримання гладкого тіста, розкочуємо в тонкий пласт, ріжемо смужками і варимо в окропі.

Запечені овочі

Болгарський перець, помідори та кабачок маринуємо в оливковій олії з гранатовим соусом, посипаємо сіллю, базиліком та швидко запікаємо в духовці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини