Рубрики
МЕНЮ
Клименко Елена
Вершкове масло часто викликає суперечки серед лікарів, адже його радять вживати з обережністю. Довгий час цей продукт перебував у списку небажаних для людей із серцево-судинними захворюваннями. Проте вчені провели масштабне дослідження у кількох європейських країнах, щоб з’ясувати, чи безпечно смажити на ньому їжу.
Фото: з відкритих джерел
В експерименті взяли участь чоловіки та жінки середнього і старшого віку. Учасників розділили на дві групи: перша готувала яйця та овочі на вершковому маслі, друга – на рослинній олії.
Після завершення досліду в піддослідних взяли аналіз крові для визначення рівня холестерину. Виявилося, що показники в обох групах майже не відрізнялися. Незалежно від того, на чому смажили – на вершковому маслі чи оливковій, соняшниковій або кукурудзяній олії – рівень холестерину підвищувався приблизно однаково.
Втім, після публікації результатів лікарі закликали обмежити споживання як тваринних, так і рослинних жирів.
Таким чином, смажити яйця на вершковому маслі можна без особливого занепокоєння щодо його шкоди для здоров’я. А ось з рослинною олією варто бути обачними, адже під впливом високих температур вона окислюється, утворюючи канцерогенні сполуки. Це може негативно позначитися на рівні холестерину в крові, сприяючи збільшенню холестеринових клітин.
Гастроентерологи, своєю чергою, радять готувати яйця на сковороді з антипригарним покриттям без жодного жиру, щоб не підвищувати рівень "поганого" холестерину.
Портал "Коментарі" вже писав, що США подвоїли імпорт бразильських яєць, які раніше використовувалися виключно для корму тварин. Крім того, адміністрація Трампа розглядає можливість послаблення регулювання щодо використання яєць, знесених курчатами-бройлерами.
Новини