Головна Новини Дозвілля рецепти Мама напече: легкі рецепти смачної паски до Великодня
commentss НОВИНИ Всі новини

Мама напече: легкі рецепти смачної паски до Великодня

Зібрали найцікавіші та доступні рецепти пасок

12 квітня 2024, 23:05
Поділіться публікацією:

Наближається свято Великодня, коли на кожному святковому столі зазвичай з'являється паска — невід'ємна частина цього дня. Люди готують паски за різноманітними рецептами. Кожна господиня хоче здивувати близьких та рідних власною випічкою.

Мама напече: легкі рецепти смачної паски до Великодня

Перед святом портал "Коментарі" пропонує перевірені та смачні рецепти пасок, починаючи від простих та традиційних і закінчуючи більш вишуканими та складними варіантами, а також дає рецепти для приготування білкової глазурі.


Паска "Швидка"

Інгредієнти:

4 склянки борошна,

100 грамів вершкового масла,

50 грамів дріжджів,

3 яйця,

1 склянка цукру,

1 склянка молока,

сіль.

Приготування:

Розведіть дріжджі у теплому молоці, додайте яйця, розтоплене масло, цукор, трохи солі, борошно та перемішайте.

Викладіть тісто у змазані маслом форми, заповнивши їх до половини, та поставте у тепле місце на 3-4 години.

Коли тісто підніметься, поставте його у духовку та випікайте до готовності.


Сирна паска з родзинками

Інгредієнти:

сир — 450 г,

сметана — 130 г,

вершки — 100 г,

цукрова пудра — 50 г,

ванільний цукор — до свого смаку,

родзинки — 50 г,

вершкове масло — 50 г,

кондитерська посипка — до свого смаку.

Приготування:

Сухофрукти уважно промити і залити окропом на 20 хвилин. Після цього відцідити воду та обсушити їх паперовими рушниками.

Сир розтерти за допомогою блендера або протерти через дрібне сито, щоб забезпечити його більш однорідною консистенцією. Потім додати жирні вершки, м'яке вершкове масло і сметану. За допомогою занурювального блендера все це слід подрібнити до отримання кремової маси.

Далі додаємо цукр звичайний та ванільний, перемішуючи за допомогою блендера. Замість цукру можна використовувати мед або згущене молоко. Потім додаємо сухофрукти і знову перемішуємо.

Потрібно взяти пасочницю, вкласти в неї декілька шарів марлі. Потім розмістити сирну масу всередині. Зверху слід накрити масу марлею і покласти невеликий вантаж. Залишити це на кухні на кілька годин, а потім поставити у холодильник на 10-12 годин.

Після витягання з холодильника, обережно вийняти форму і марлю. Прикрасити сирну паску кондитерською посипкою.


Мама напече: легкі рецепти смачної паски до Великодня - фото 2


Великодня паска

Інгредієнти:

молоко — 350 мл,

сметана — 150 г,

борошно — 1-1,3 кг,

масло вершкове — 150 г,

маргарин — 100 г,

пресовані дріжджі — 75 г,

цукор — 2 склянки,

яйця — 5 штук,

родзинки — 150-300 г (або цукати),

цукор ванільний — 1 столова ложка,

за бажанням: цедра апельсина та лимона.

Покроковий рецепт

Тісто для паски включає багато компонентів, тому що їх потрібно додавати поступово, інакше час підйому значно збільшиться. Тому рекомендується спочатку зробити опару.

Для цього молоко слід нагріти приблизно до 36-38 градусів. Розітріть у ньому дріжджі, додайте 1 склянку цукру і 100 г борошна. Потім перемішайте все, накрийте серветкою і залиште в теплому місці для підйому. Це займе близько 30 хвилин, але час може змінюватися в залежності від температури у приміщенні.

Коли опара подвоїться у розмірі, можна розпочинати основне приготування тіста. Додайте кімнатної температури сметану. Розтопіть масло та маргарин, зачекайте, доки вони охолонуть, і додайте до опари.

Розділіть жовтки від білків. Перетріть жовтки з залишком цукру, додайте ваніль і змішайте з загальною масою. Збийте міксером охолоджені білки до густої піни і додайте їх до тіста.

Борошно обов'язково просійте через сито, додавайте поступово, оскільки може знадобитися більше або менше, ніж вказано в рецепті. Щоб тісто менше липло до рук, можна обсипати стіл борошном або змастити руки рослинною олією. Не переусердствуйте, щоб не перевищити тісто. Коли ваше тісто перестає липнути, стає м'яким і приємним на дотик, залиште його підніматися в теплому місці, накривши рушником.

Залийте родзинки окропом і залиште на 15 хвилин. Потім відцідіть воду і просушіть родзинки паперовим рушником. Якщо вам подобається аромат цитрусових, додайте цедру.

Коли тісто підійметься удвічі, його слід знову перетрощити, додати родзинки і знову замісити до однорідності. Поставте його ще раз підніматися в тепле місце на 1-2 години. Краще, щоб на кухні було тепло.

Пам'ятайте, що дріжджове тісто не любить протягів.

Тепер приступайте до формування. Сформуйте кульки такого розміру, щоб форми були заповнені наполовину або трохи менше. Тісто має підніматися практично до верху формочки. Увімкніть духовку, щоб вона розігрілася.

Печіть паски при температурі 180 градусів протягом 30-40 хвилин (залежно від розміру). Не відкривайте духовку впродовж приготування. Після закінчення часу перевірте готовність за допомогою зубочистки.



Солодка, здобна, з цукатами та родзинками, пухка і ароматна

Саме такою має бути традиційна великодня паска. Пропонуємо вам класичний рецепт цієї обрядової випічки.

Інгредієнти:

молоко — 0,5 літра,

дріжджі свіжі — 60 г,

масло — 200 г,

цукор — 400 г,

яйця — 5 штук,

борошно -1 кг,

родзинки -100 г,

цукати -100 г,

ванільний цукор — 1 пакетик,

лимон -1 штука,

апельсин -1 штука.

Приготування:

Приготування здобної дріжджової випічки розпочинається з опари. Для цього треба нагріти молоко до кімнатної температури (важливо не перегріти), додати дріжджі та розтерти їх у молоці. Потім вводимо 200 г цукру та 2 столові ложки борошна, добре перемішуємо до однорідності і залишаємо в теплому місці на 20 хвилин, де опара повинна подвоїтися.

Ріжемо масло на маленькі шматочки і залишаємо його м'яким. Родзинки та цукати заливаємо окропом. Відокремлюємо білки від жовтків. Білки вибиваємо до густої піни, а жовтки розтираємо з залишком цукру та ванільним цукром до світлої маси. Потім додаємо це до опари.

Коли опара подвоюється, перекладаємо її у велику миску або каструлю, де будемо місити тісто. Можна також скористатися хлібопічкою або кухонним комбайном. Додаємо жовткову масу з цукром та масло до опари, поступово підсипаємо борошно і замішуємо тісто. Накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці, щоб воно підійшло.

Зливаємо воду з родзинок та цукатів, підсушуємо їх і обваляємо в борошні. Теремо цедру з лимона та апельсина на дрібному тертувачі.

Коли тісто підніметься вдвічі, додаємо до нього цедру та родзинки з цукатами, і вимішуємо руками. Поступово додаємо збиті білки, оберігаючи їх стан піни. Поставляємо тісто підійти на 30 хвилин.

Змащуємо форми для пасочок маслом і розігріваємо духовку до 170 градусів. Розкладаємо тісто у форми, заповнюючи їх наполовину, і залишаємо пасочки підійти майже до верху. Пекти їх приблизно 40 хвилин.

Після випікання можна змастити пасочки жовтком, щоб вони стали гладкими та блискучими. Або збити білий білок з лимонним соком та цукровою пудрою, намазати глазур'ю пасочки та прикрасити за смаком.


Мама напече: легкі рецепти смачної паски до Великодня - фото 3


Глазур на желатині, що не липне і не кришиться

200 г цукру,

100 мл води,

6 г желатину,

лимонний сік на смак.

Желатин потрібно змішати з двома столовими ложками води й залишити протягом 15-20 хвилин. У решті води розчинити цукор і варити на малому вогні до легкого загустіння рідини, це займе близько 7 хвилин. Зняти сироп з вогню і додати в нього желатин, перемішати до повного розчинення. Збити масу міксером на високій швидкості до білого кольору (приблизно 5 хвилин). Додати лимонний сік. Збивати ще 30 секунд. Через 10 хвилин можна покривати остиглі паски глазур'ю. Відразу ж, поки вона ще не застигла, прикрасити їх посипкою! Глазур дуже пластична, рівно лягає, добре застигає, не липне до ножа і не кришиться при нарізанні навіть на другий-третій день. Посипка на ній дуже добре тримається. Желе глазур'ю можна прикрашати не тільки паски, а й кекси, тістечка, торти без випічки.


Пишна білкова глазур

1 білок,

0,5 склянки цукру,

0,5 склянки води.

У каструлю налити 0,5 склянки води, додати 0,5 склянки цукру і, стежачи за процесом, варити спочатку на слабкому вогні, потім на зміцненому, щоб випарувати воду до утворення густого сиропу. Відбити один білок і, не припиняючи вбивати, поступово вливати в білкову масу щільний сироп тонкою струмочком. Продовжувати вбивати до отримання однорідної маси. Застуджена глазур не тріскається і зберігає форму.


Лимонна глазур

200 г цукрової пудри,

3 столові ложки лимонного соку.

У цукрову пудру поступово ввести лимонний сік, ретельно перетираючи суміш ложкою.


М'ятна білкова глазур

1 яєчний білок,

1 склянка цукрової пудри,

2 столові ложки свіжовичавленого соку м'яти.

Подрібнити листя м'яти блендером або розтерти в ступці, віджати через марлю, складену вчетверо. Змішати вінчиком білок з цукровою пудрою, додати сік з листя м'яти. Глазур набуде блідо-м'ятного кольору і чудового м'ятного аромату. Перекласти у кондитерську торбинку і нанести на випічку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини