Головна Новини Дозвілля рецепти Дешево, смачно, корисно. Як варити пшоно
commentss НОВИНИ Всі новини

Дешево, смачно, корисно. Як варити пшоно

Пшоно - відмінний варіант для сніданку або обіду

18 серпня 2021, 11:05 comments1248
Поділіться публікацією:

Сучасна кухня може порадувати нескінченною різноманітністю гарнірів на будь-який смак, прийом їжі й випадок. Є безліч нових варіацій каш, овочевих страв і іншого, а є ті, що мають попит вже не одне десятиліття, а то й не одне століття. Пшоняна каша якраз належать до другої групи й навіть не дивлячись на те, що вона присутня на столах вже досить довго, приїстися ще не встигла. Але є один нюанс: навіть любителі цього дивовижного продукту — і ті не всі знають, як варити пшоно, щоб вийшло смачно, красиво, а головне — корисно. У цій статті ми розповімо вам, як приготувати пшоняну кашу легко і правильно.

Дешево, смачно, корисно. Як варити пшоно

Пшоно - дуже бюджетний варіант ситного обіду. Фото: pixabay

Користь пшона

Пшоно — відмінний варіант для сніданку або обіду. Воно багате білками й вуглеводами та практично не містить жирів. Також склад пшона збагачений калієм, цинком, натрієм, йодом, магнієм і бромом. Саме тому пшоняна каша — корисний гарнір, який подарує вам відчуття ситості і можливість харчуватися здорово, тому що на додачу до всього, ця крупа ще й досить бюджетна. Крім того, пшонка заощадить ваш час, адже готувати її легко і швидко.

Перед тим, як варити пшоняну кашу, варто для початку вибрати правильний вихідний продукт, тому що з неякісного пшона навряд чи вийде смачний гарнір. Тому при виборі пшона завжди звертайте увагу на його термін придатності: у старого пшона може з'явитися легка (або не легка) гіркота, яка явно зіпсує блюдо. Якщо ви купуєте пшоно на вагу й у вас немає впевненості в тому, скільки часу крупа провела на прилавку, ви все одно можете уникнути гіркоти. Для цього достатньо промити крупу окропом або замочити її на 5-10 хвилин у місткості з холодною водою.

Підготовка до приготування

Ще одна корисна порада: перед приготуванням пшоняної каші краще очистити крупу від сміття, каміння.

Дешево, смачно, корисно. Як варити пшоно - фото 2

Готування

Наступний важливий момент стосується кількості води. Якщо ми варимо пшоняну кашу, то для того, щоб отримати різну консистенцію, потрібно застосовувати різне співвідношення пшона і рідини. наприклад:

· якщо вам потрібен розсипчастий гарнір — вода і крупа повинні бути в співвідношенні 2:1;

· для в'язкої каші — вода і крупа в співвідношенні 4:1;

· щоб отримати кашу середньої консистенції — беріть воду і крупу у співвідношенні 3:1.

У таких же пропорціях можна додавати й бульйони, і молоко для отримання нового смаку звичної страви.

Не дивлячись на величезну кількість варіантів відповіді на питання "Як правильно варити пшоняну кашу", не завжди вдається знайти той самий, дійсно простий і смачний варіант. Ми зібрали для вас найпопулярніші способи приготування пшона, надавши покроковий рецепт для кожного з них.

Найстаріший і найпоширеніший спосіб приготування — варіння в каструлі. Для цього вам знадобиться каструля, вода, пшоно, сіль, масло та інші добавки до смаку. Спочатку необхідно промити та очистити від сміття пшоно. Потім перекладіть крупу в порожню каструлю і влийте туди ту кількість води, яке вам потрібно (пропорції дивіться вище). Додайте сіль на смак, перемішайте майбутню кашу і дочекайтеся закипання. Після того, як каша почала кипіти, потрібно зменшити вогонь до середнього, щоб каша ще злегка пузирилася. На питання "скільки варити пшоно" відповісти точно не можна, тому що готова каша вважається тоді, коли вся рідина абсорбується. В середньому це займає близько 20 хвилин, але за стравою усе одно потрібно приглядати.

Ще один, відносно новий, але не менш популярний варіант — приготування пшона у мультиварці. Оскільки пшоняна каша не вимагає особливих зусиль у процесі приготування, це ідеальний варіант для мультиварок. Для того, щоб приготувати кашу таким способом, для початку, як і завжди, потрібно промити пшоно, розмістити крупу в чаші мультиварки й залити потрібною кількістю води, молока або бульйону. Потім встановіть режим "Крупа" і почекайте 25 хвилин. Для того, щоб каша настоялась, можна залишити її в мультиварці, встановленій на "Підігрів" на 5-10 хвилин.

Дешево, смачно, корисно. Як варити пшоно - фото 3

Існує також досить екстравагантний спосіб приготування пшонки, для якого вам знадобиться мікрохвильовка. Такий варіант підійде для приготування гарніру в умови нестачі часу. Отже, поїхали: промите очищене пшоно викладаємо в посуд для мікрохвильовки, заливаємо половиною води, накриваємо кришкою і залишаємо на 5 хвилин у мікрохвильовці, включеній на повну потужність. Після закінчення часу перемішуємо, солимо, доливаємо воду, що залишилася і відправляємо назад у мікрохвильовку. Коли мине 1 хвилина, вимикаємо мікрохвильовку і залишаємо кашу там же на 5-10 хвилин.

Якщо ж вам потрібно приготувати суп із пшоняною крупою, для початку підготуйте (промийте і переберіть) крупу. Готове пшоно додається в бульйон разом з картоплею, потім бульйон доводиться до закипання і вариться на малому вогні протягом 15-20 хвилин. Потім потрібно додати в суп інші овочі й спеції й вуаля: смачний суп із пшоном готовий.

Як бачите, пшоняна крупа — досить простий, але смачний і ситний продукт, приготування якого не займає багато часу і не віднімає купу сил. Саме тому її можна включити у свій раціон і отримати легку поживну їжу, а якщо ви будете використовувати поради, описані вище, каша або суп вийдуть в рази смачнішими.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини