Головна Новини Дозвілля рецепти Буде потрібен час: як смачно приготувати сочевицю
commentss НОВИНИ Всі новини

Буде потрібен час: як смачно приготувати сочевицю

Якщо ви вирішили приготувати сочевицю, починати варто з вибору «сировини»

18 серпня 2021, 16:05
Поділіться публікацією:

Рано чи пізно в житті кожної людини настає той період життя, коли в історії пошуку висвічуються формулювання, уточнюючі процес приготування того чи іншого блюда. Але стосується це не тільки молодих студентів, які змушені самостійно готувати собі їжу, але часом і досвідчених кухарів. Річ у тому, що існує низка досить специфічних продуктів, які мають ряд особливостей приготування, так що перед тим, як приступати до процесу, варто все ж уточнити ці нюанси. Сюди ж відноситься і сочевиця: зелена, червона, коричнева, цільна, подрібнена — всі ці види маю відмінності, в тому числі і в приготуванні. У цій статті ви знайдете у істини, які відповідають на питання "як готувати сочевицю" і зможете насолодитися смаком і корисними властивостями цього бобу сповна.

Буде потрібен час: як смачно приготувати сочевицю

Сочевиця дуже корисна. Фото: pexels

Вибір сировини

Якщо ви вирішили приготувати сочевицю, починати варто з вибору "сировини", тому що від того, наскільки правильно ви виберете сочевицю, буде залежати смак страви і складність приготування. Наприклад, для того, щоб приготувати бобовий суп або який-небудь гарнір, найкраще придбати коричневу сочевицю. Вона відрізняється здатністю добре зберігати форму, але варити її потрібно трохи менше, ніж, наприклад, зелену. Якщо ви хочете зварити сочевичну кашу або густий суп, вибирайте червону сочевицю: вона готується дуже швидко і при варінні "розповзається". Зелена ж сочевиця — варіант для екстремалів або любителів салатів з вареними бобами. Її відмінність — тривале приготування і здатність майстерно утримувати первозданний вигляд і красиву форму при термічній обробці.

Наступний етап, який діє на будь-який варіант сочевиці — очищення бобів. Як і з будь-якою іншою крупою, тут варто пам'ятати про те, що в упаковку могли потрапити смітинки, комахи та інші відходи, які навряд чи зроблять ваш обід смачніше. Після того як сміття ліквідовано, приступайте до підготовки бобів. Якщо перед вами зелений або коричневий варіант — замочіть сочевицю у воді, червоний боб можна варити відразу. Врахуйте також, що воду в каструлю потрібно заливати холодною і в кількості, яка буде в два рази більше кількості бобів.

Буде потрібен час: як смачно приготувати сочевицю - фото 2

Час

Ще один "підводний камінь" в сочевичну морі — сіль. Так, момент, коли ви посолите ваш кулінарний шедевр, багато в чому впливає на час приготування. Саме тому навчені життєвим досвідом кухарі рекомендують додавати сіль в кінці приготування, тому що так шанс на продовження варіння значно знижується. Але зовсім забити на боби в каструлі вийде: їх все ж доведеться перемішувати, щоб уникнути прилипання їх до стінок посуду.

Корисна порада: прислухайтеся також до того, що вам шепоче рецепт: кожне блюдо має особливості приготування, тому і процес приготування сочевиці в тому чи іншому блюді може дещо відрізнятися.

Буде потрібен час: як смачно приготувати сочевицю - фото 3

Підготовка

Отже, розглянемо питання "як варити сочевицю" докладніше: якщо ваш вибір припав на зелену сочевицю, візьміть до уваги, що замочувати її потрібно надовго. В цілому, вам потрібно буде залишити боби в холодній воді на 1-2 години. Така різниця меж часового проміжку обумовлена тим, наскільки м'якою повинна вийти сочевиця на виході: чим довше замочують, тим ніжніше виходить. Після замочування на приготування сочевиці знадобиться приблизно 40 хвилин. Таку сочевицю найкраще додавати в салати або використовувати як гарнір. Оскільки вона володіє насиченим смаком і зовні приваблива.

Варка

У разі, коли фаворитом стала коричнева сочевиця, ви отримуєте відмінне співвідношення витрат часу і кінцевого результату. Оскільки коричнева сочевиця за ступенем зрілості знаходиться рівно посередині між зеленою і червоною, вона поєднує в собі їх кращі якості: кінцевий продукт може похвалитися чіткими контурами бобів при відносно невеликому часі приготування. Відповідь на найголовніше питання "Скільки вариться сочевиця" звучить так: 30-40 хвилин після закипання води. Але так буде за умови, що ви заздалегідь замочите боби на 40-60 хвилин. Тривалість замочування також залежить від необхідної м'якості.

Буде потрібен час: як смачно приготувати сочевицю - фото 4

А ось червона сочевиця — варіант, використавши який, ви навряд чи зробите гарне фото страви для соцмереж, але точно отримаєте смачний суп. Її фішка в тому, що замочувати боби перед приготуванням не потрібно, а варяться вони всього 10-15 хвилин з того моменту, як почне кипіти вода. Крім того, користь, яку приносить цей сорт при вживанні, досить велика. Червона сочевиця містить близько 26 г білка на 100 г сухого продукту і багата бета-каротином, так що цілком добре впишеться в раціон прихильників правильного харчування.

Як бачите, для приготування прекрасних страв із сочевиці потрібно всього лише дві умови: правильно підібраний відповідно до бажань сорт і виконання всіх правил, описаних вище. Але пам'ятайте також про те, що сочевиця здатна принести шкоду і руйнування. Якщо ви або ті, кого ви збираєтеся годувати сочевицею, схильні до частих метеоризм, з цим продуктом варто бути обережніше, оскільки він як раз може легко спровокувати подібну реакцію. В іншому сочевиця — прекрасний варіант для легкої і цікавої страви, а готувати її дуже легко.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини