Рубрики
МЕНЮ
Slava Kot
Кожен, хто хоч раз нарізав цибулю, знає це знайоме відчуття печіння в очах, сльози та бажання якнайшвидше закінчити цю "тортуру". Але виявляється, уникнути сліз під час різання цибулі можна без спеціальних окулярів чи хитромудрих гаджетів. І рішення настільки просте, що ви здивуєтесь, чому не користувалися ним раніше.

Як різати цибулю без сліз. Фото з відкритих джерел
Звичайна цибулина приховує справжню хімічну лабораторію. Коли ви починаєте її різати, клітини руйнуються, і вивільняються ферменти, які реагують зі сполуками сірки. Ця реакція утворює син-пропанетіал-S-оксид — газ, який подразнює слизову оболонку очей.
Потрапляючи в контакт із вологою, тобто зі слізною рідиною, він миттєво перетворюється на сірчану кислоту. У результаті ми відчуваємо печіння, сльозотечу і бажання якнайшвидше втекти з кухні.
Це рішення може здатися надзвичайно простим, однак воно дійсно працює. Щоб уникнути сліз покладіть цибулю в морозильну камеру на 15 хвилин перед нарізанням. Низька температура уповільнює хімічні процеси в клітинах і суттєво зменшує виділення подразнюючого газу. У результаті ферменти "засинають", і цибуля перестає "атакувати" ваші очі.
Цей метод не змінює смак овочу, але суттєво полегшує процес приготування. Тепер нарізання цибулі може стати не тортурою, а спокійною кулінарною рутиною без сліз, без печіння і без паніки.
Додаткові поради під час нарізання цибулі:
Раніше портал "Коментарі" повідомляв про унікальні властивості цибулі, про які знають не всі.
Також "Коментарі" писали про те, як легко відкрити банку, яка ніяк не піддається.