Головна Новини Дозвілля рецепти Більше жодних сліз: ось як потрібно правильно різати цибулю
commentss НОВИНИ Всі новини

Більше жодних сліз: ось як потрібно правильно різати цибулю

Як правильно різати цибулю, щоб не плакати. Простий кулінарний лайфхак, який зупиняє сльози й полегшує приготування.

12 листопада 2025, 00:00
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Кожен, хто хоч раз нарізав цибулю, знає це знайоме відчуття печіння в очах, сльози та бажання якнайшвидше закінчити цю "тортуру". Але виявляється, уникнути сліз під час різання цибулі можна без спеціальних окулярів чи хитромудрих гаджетів. І рішення настільки просте, що ви здивуєтесь, чому не користувалися ним раніше.

Більше жодних сліз: ось як потрібно правильно різати цибулю

Як різати цибулю без сліз. Фото з відкритих джерел

Чому ми плачемо від цибулі

Звичайна цибулина приховує справжню хімічну лабораторію. Коли ви починаєте її різати, клітини руйнуються, і вивільняються ферменти, які реагують зі сполуками сірки. Ця реакція утворює син-пропанетіал-S-оксид — газ, який подразнює слизову оболонку очей.

Потрапляючи в контакт із вологою, тобто зі слізною рідиною, він миттєво перетворюється на сірчану кислоту. У результаті ми відчуваємо печіння, сльозотечу і бажання якнайшвидше втекти з кухні.

Як уникнути сліз під час нарізання цибулі

Це рішення може здатися надзвичайно простим, однак воно дійсно працює. Щоб уникнути сліз покладіть цибулю в морозильну камеру на 15 хвилин перед нарізанням. Низька температура уповільнює хімічні процеси в клітинах і суттєво зменшує виділення подразнюючого газу. У результаті ферменти "засинають", і цибуля перестає "атакувати" ваші очі.

Цей метод не змінює смак овочу, але суттєво полегшує процес приготування. Тепер нарізання цибулі може стати не тортурою, а спокійною кулінарною рутиною без сліз, без печіння і без паніки.

Додаткові поради під час нарізання цибулі:

  • - Використовуйте гострий ніж — це зменшує пошкодження клітин
  • - Нарізайте цибулю під витяжкою або біля відкритого вікна, щоб газ швидше розсіювався
  • - Якщо ви часто готуєте, спробуйте замаринувати нарізану цибулю одразу, це не лише корисно, а й додасть стравам приємного смаку

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про унікальні властивості цибулі, про які знають не всі.

Також "Коментарі" писали про те, як легко відкрити банку, яка ніяк не піддається.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини