Головна Новини Дозвілля психологія Як не травмувати дитячу психіку - "золоте правило" розмови про травматичні події з дитиною
commentss НОВИНИ Всі новини

Як не травмувати дитячу психіку - "золоте правило" розмови про травматичні події з дитиною

Сьогодні наші діти не захищені від страху, перебуваючи під загрозою людей здатних налякати і заподіяти їм фізичного болю, тому просто необхідно говорити з дітьми на не завжди приємні «дорослі» теми

17 лютого 2021, 17:32
Поділіться публікацією:

Травматична подія — переживання, яке веде до тяжкої душевної кризи, стресу, іноді депресії. Такі події для дитини можуть бути як радісними — весілля, народження нового члена сім'ї, новосілля, так і пригніченими, і прикрими — хвороба, смерть близької людини, розлучення батьків, загроза життю в певних місцях.

Як не травмувати дитячу психіку - "золоте правило" розмови про травматичні події з дитиною

Розмова з дитиною Фото: simya.24tv.ua

Навіщо говорити про це?

Ви повинні підготувати дітей на теоретичному рівні про небезпеку, яка загрожує їм у "великому світі", розповісти про місця, де дитина може зіткнутися з небезпекою, з метою убезпечити дитину і навчити її правильно і швидко реагувати при наявній загрозі для життя.

Як говорити з малюком?

Сьогодні катастрофічні події мають більш поширений розголос, ніж 20 років тому — наші діти схильні до впливу мас-медіа, соціальних мереж та інтернету — це призводить до щоденного збільшення числа дітей, які проявляють занепокоєння в більш ранньому віці, ніж їхні батьки.

"Зверніть увагу своїх дітей на те, що спокій переважує хаос, — каже дитячий психолог Анастасія Бірюкова, — як би страшно не було від події, нагадуйте дітям, що є багато хороших і спокійних днів. Говоріть малюкові, що цей тип події навряд чи коли-небудь трапиться. Маленькі діти не повинні знати всю правду, особливо якщо це оберігає їх, дозволяючи відчувати себе в безпеці".

Нехай діти знають, що у вас завжди є план. Навіть якщо ви навчаєте дітей тому, що необхідно робити у разі надзвичайної ситуації, ви повинні сказати їм, що дорослі будуть відігравати провідну роль, і що діти можуть бути впевнені — їм не доведеться нести відповідальність за своє життя, адже це ваше завдання.

Дитина повинна чітко розуміти, що вона може зателефонувати і звернеться до сусіда, члена сім'ї або вашого найкращого друга; знати, що є кілька надійних і доступних дорослих, які можуть допомогти створити біліш широку мережу безпеки для дитини і допомогти їй відчувати себе біліш безпечно.

Батьки повинні чітко знати, яку інформацію і звідки отримує дитина, щоб розуміти, як вона її сприймає і знати, що робити в цьому випадку і як можна вплинути на дитячий стан.

Школярі

Після того, як діти починають ходити в школу, вони дізнаються про новини та поточні події часом навіть раніше, ніж ви їм розповідаєте про них. Крім того, деякі вчителі можуть принести свіжі новини у клас із найкращими намірами. Деякі діти можуть відреагувати на ці новини і події більш емоційно, ніж інші. Слідкуйте за будь-якими змінами у настрої своєї дитини і намагайтеся бути в курсі того, що відбувається навколо неї, коли дитина знаходиться поза зоною вашої турботи і опіки. Потім, за допомогою методу ескалації, допоможіть дитині відчути, що світ в основному є безпечним місцем.

Раніше "Коментарі" писали про те, як пояснити смерть дитині - дитячий психолог дав відповіді на найпопулярніші питання про смерть, які задають діти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини