Головна Новини Дозвілля психологія Шість рекомендацій психолога, які допоможуть впоратися з осінньою нудьгою
commentss НОВИНИ Всі новини

Шість рекомендацій психолога, які допоможуть впоратися з осінньою нудьгою

Зараз на так звану осінню депресію нашаровується ще й напружена обстановка в соціумі

11 жовтня 2020, 04:45
Поділіться публікацією:

Осінь багато хто вважає часом депресій. Зараз на це нашаровується ще пандемія, передвиборча нервова атмосфера, кризові явища в економіці та загальна невизначеність в суспільстві. Як не піддатися занепадницькому настрою, розповіла "Коментарям" засновник Соціально-психологічного центру "Розвиток", психолог-консультант в ряді телепроектів Олена Рихальська.

Шість рекомендацій психолога, які допоможуть впоратися з осінньою нудьгою

Психолог пояснила, що раніше йшлося про звичайну осінню депресію, яка буває щороку. Це не депресія в психологічному розумінні, а реакція нашого організму на вплив погодних факторів. Зміна літнього періоду на осінній в нашому регіоні передбачає різкі дощі, пропадає сонце, ми позбавляємося отримання вітаміну D, який формує гормони позитиву, в тому числі. Люди одягаються в темні тони, що також впливає на формування депресії.

"Але зараз на цю осінню депресію нашаровується ще й наша об'єктивна реальність. Сьогодні в більшій мірі, ніж раніше, підвищилися негативні явища в суспільстві, трагічні ситуації. Багато хто залишився без роботи, пандемія набирає обертів, не вистачає грошей на їжу і ліки. А влада зайнята виборами. Про реабілітаційні програми мови не йде. Тривожність в суспільстві досягає піку", — каже Рихальська.

Однак впадати у відчай не варто, а краще прислухатися до таких рекомендацій психолога.

1) Створюйте власний мікросвіт. У сім'ї, у відносинах, у родинних зв'язках. Якщо живете одні — то кішечка, собачка, друзі. Потрібно частіше радувати самих себе. Шукайте позитив, а не зосереджуйтесь на негативі.

2) Важливо організовувати дозвілля, на яке раніше не було часу. Говоріть один одному гарних слів, йдіть від стресових ситуацій. Вчіться стримуватися, щоб не увійти в психологічно негативне напруження.

3) Рекомендується більше яскравих забарвлень. Помаранчева парасолька, одяг в теплих, яскравих тонах.

4) Більше рухайтеся. Депресія вона ж і в м'язах — м'язові затиски формуються.

5) Тягне спати, але не можна з цим перегинати. 7-8 годин — досить. Лягайте краще до 23.00, а вставайте — не пізніше 7 ранку.

6) Знаходьте радості. Не економте на них, особливо в цей складний період. Мова не про те, щоб витрачати гроші, яких і так мало. Потрібно просто більше піклуватися про себе. Адже є маленькі радості, не дорогі в сенсі грошей, але які роблять наше життя яскравішим, світлішим.

Раніше ми писали, чи варто вірити у сни і користуватися сонником. Думка психолога.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини