Головна Новини Дозвілля психологія Що таке хвороба перемоги: всім пихатим присвячується
commentss НОВИНИ Всі новини

Що таке хвороба перемоги: всім пихатим присвячується

Пихата й зневажлива поведінка звична для людей

2 вересня 2021, 16:05
Поділіться публікацією:

Фінський письменник і дослідник Арі Турунен намагається з'ясувати, чому пихата й зневажлива поведінка така звична для людей та як впоратись з цим геть негативним проявом. Для цього він написав книгу "Історія пихатості", яка українською мовою вийшла у Видавництві Анетти Антоненко, пише телеграм-канал Іn book we trust. 

Що таке хвороба перемоги: всім пихатим присвячується

Хвороба перемоги. Фото Freepik

Публікуємо уривок з книги:  

Потьмарення розуму — це хімічний процес, який містить певну нотку драматизму. Александр Великий завоював усю Центральну Азію, і це, звісна річ, було для нього забагато. Уже в Єгипті Александр об'явив себе сином бога Амона та спробував змусити своїх бойових товаришів йому поклонятися. 

Завойовники зазвичай роблять усе, що заманеться, але все має свою межу. Александр напідпитку спалив перську столицю Персеполь і вбив воєначальника Кліта, бо той вихваляв батька Александра Філіпа більше за самого Александра. Відтак у Александра розвинулась алергія на різноманітні порівнення та критику. 

Дехто ставить себе врівень із богами й навіть вище. У 1966 році на піку своєї слави Джон Леннон заявив, що християнство має піти. Християнство зникне й зсохнеться. "Я маю рацію", — заявив він і продовжив: "Майбутнє доведе, що я маю рацію". Після цього він сказав свою знамениту фразу: "Тепер ми популярніші, ніж Ісус". Американські радіостанції почали бойкотувати Beatles і організували публічне спалення платівок. Посипалися смертельні погрози. Джон Леннон попросив вибачення, але це не припинило потік листів ненависті. На концерті у Бостоні для захисту гурту знадобилося понад 400 поліцейських і охоронців. 

Леннон мав іронічну вдачу, але його заява про більшу за бога популярність Beatles є наочним прикладом цілковитої відсутності почуття мір, яка приходить з успіхом. Від успіху розум може потьмаритися у будь-кого. 

На позначення цього явища існує спеціальний термін "хвороба перемоги". Його вперше використали під час Другої світової війни. Японці захворіли на хворобу перемоги, коли в 1937 році їм вдалося перемогти Китай. Сп'янілі від перемоги, у 1941 році вони напали на Перл-Гарбор. Після цього японці одну за одною вигравали битви на Тихому океані й у Південно-Східній Азії. Завдяки цим перемогам японцям не забракло сміливості розширити територію оборони, що, утім, обернулося значними труднощами. Хвороба сягнула свого піку у битві за Мідвей у 1942 році, в якій Японія зазнала нищівної поразки.  

Успіх часто важко дається морально, що підтверджує манія величі Александра Великого. До симптомів хвороби належать перебільшена віра пацієнта у власну значимість і його переконаність у тому, що лише обрані люди здатні оцінити його геніальність.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" інформував, про особливість політики чи манія величі: що стоїть за висловлюваннями Путіна про Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://t.me/inbookwetrust
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини