Головна Новини Дозвілля психологія Нічні кошмари: що на них впливає та як їх позбутися
commentss НОВИНИ Всі новини

Нічні кошмари: що на них впливає та як їх позбутися

Існує безліч причин, які впливають на настрій наших сновидінь: серед них стреси і навіть якість їжі, яку ми вживаємо

18 липня 2021, 22:58
Поділіться публікацією:

Мабуть, кожен із нас бодай раз у житті прокидався посеред ночі від жахливого сну. Але є і випадки, коли кошмари стають майже звичною частиною нічного відпочинку. Видання Times of India зібрало найпопулярніші причини виникнення поганих сновидінь та кілька способів їх позбутися.

Нічні кошмари: що на них впливає та як їх позбутися

Як боротися з нічними жахіттями. Фото із відкритих джерел

Чим швидше ви зрозумієте, що впливає на ваші сни, тим легше буде із жахіттями розпрощатися. Отже, є кілька факторів, котрі впливають на характер сновидіння.

1. Стрес

Якщо ви нещасні, напружені або постійно переживаєте через щось, це може суттєво спровокувати кошмари — через ваш неврівноважений стан психічного здоров’я. У людини з хронічним стресом частіше з’являтимуться кошмари, адже мозок майже не відпочиває.

2. Наркотики та ліки

Безумовно, ліки можуть суттєво впливати на реакції у мозку, які здатні спричинити кошмари. Найчастіше подібні ефекти можна очікувати після приймання таблеток від артеріального тиску, антидепресантів або препаратів від хвороби Альцгеймера.

3. Травма або хворобливе минуле

Коли людина зазнає жахливого життєвого досвіду (важкі травми, фізичне чи сексуальне насильство чи інші травматичні події), це, безумовно, впливає на психічне здоров'я. У подальшому через це може викликати нічні жахіття. Крім того, подібні сни можуть бути одним із симптомів посттравматичного стресового розладу.

4. Книги або фільми жахів

Так-так, тематична література або кінострічки, прочитані/переглянуті перед сном, також можуть впливати на сновидіння. Це відбувається через те, що ви не так давно відчували страх, а підсвідомо й досі продовжуєте переосмислювати якісь особливо яскраві сцени. Це дозволяє підсвідомості спрацювати проти вас і "намалювати" моторошні сни.

5. Бездумне переїдання перед сном

Навіть якщо ви не стресуєте і не дивитися фільми жахів, але все одно страждаєте від нічних жахіть, зверніть увагу на ваш раціон. Така реакція організму може бути на спожиті вами їжу та питво перед сном. Уникайте переїдання перед тим, як лягати відпочивати, адже це підвищує обмін речовин в організмі та збільшує мозкову активність.

6. Недостатня кількість сну

Неправильний режим сну може породити кошмари. Якщо ви вирішите не думати про якісь моменти, мозок навпаки продовжуватиме генерувати пов’язані із ними думки, що, в свою чергу, може призвести до жахливих снів.

Як позбавитися від нічних жахіть?

• Відновіть нормальний цикл сну: менше проводьте ночі за гаджетами, більше спіть. Намагайтеся лягати та прокидатися приблизно в однаковий час щодня.

• Спробуйте перед сном вдатися до медитацій, аби очистити підсвідомість. Також у цьому добре допоможе йога.

• Проаналізуйте свої ліки. За потреби зверніться до лікаря, можливо якийсь із препаратів варто замінити.

• Уникайте історій, котрі можуть травмувати: фільмів, книг, навіть новин.

• Поговоріть про кошмари зі своїми близькими чи друзями. Це допоможе витягти страшну картинку із голови, що теж впливає на боротьбу із жахіттями.

• Якщо нічого не допомагає, варто звернутися до спеціаліста. У цьому допоможуть психотерапевти, які зможуть встановити, що саме впливає на вашу нездатність розслабитися вночі, а потім призначить відповідне лікування.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чим шкідливе безсоння та як від нього можна швидко позбутися. Подробиці — у нашому матеріалі.

Також на порталі можна дізнатися, який фруктовий сок дозволяє нормалізувати якість сну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини