Головна Новини Дозвілля психологія Не варто спати вдень: лікар розповіла, як налагодити режим сну після затяжних вихідних
commentss НОВИНИ Всі новини

Не варто спати вдень: лікар розповіла, як налагодити режим сну після затяжних вихідних

В цілому збитий за кілька днів графік сну приходить швидко приходить у норму

10 січня 2021, 19:35 comments1185
Поділіться публікацією:

Після новорічних свят у багатьох людей з'являються проблеми з засипанням в звичному для буднів режимі. Кілька порад щодо повернення до звичного розпорядку дня дає лікар-сомнолог, психотерапевт Наталя Шилова.

Не варто спати вдень: лікар розповіла, як налагодити режим сну після затяжних вихідних

Після довгих вихідних часто буває важко почати засинати вчасно. Фото: nekoyanagi.net

Крім довгого неспання під час затяжних святкових вихідних, на загальне самопочуття впливає багато інших чинників, вважає спеціалістка. Серед них — підвищена нічна активність, вживання значноъ кількості жирної їжі та алкоголю, загальна похмура погода, що характерна для зимового періоду. Якщо довго "вантажити" всім цим організм, він не просто перестане дотримуватися хоч якогось регулярного графіка сну, а ще й заробить стрес.

"Якщо з режимом сну у людини раніше все було в порядку, то навряд чи новорічні свята викличуть значні зміни. Дещо змінений протягом двох-трьох днів графік у таких людей досить швидко приходить в норму. Інша справа, якщо ви і раніше помічали труднощі з засинанням: тоді відновитися буде складніше", — упевнена Наталя Шилова.

Для того, щоб допомогти собі швидше прийти в норму, є невелика хитрість. Сомнолог рекомендує наступний тиждень щодня починати лягати спати раніше на півгодини.

"Якщо в свята ви засипали о 02:00-03:00, то спробуйте кожні наступні 5-7 днів лягати на 30 хвилин раніше: 1:30, 1:00, 00:30 — і т.д. При цьому дуже важливо дотримуватися одного і того самого часу підйому незалежно від моменту засинання", — підкреслює Шилова.

Таким чином, якщо ви встаєте о 07:00, вам потрібно це продовжувати робити при будь-якому розкладі. І неважливо — заснули ви о другій ночі чи о п’ятій. До того ж, лікар радить не затримуватися у ліжку, а відразу приступати до ранкового туалету.

Якщо заснути виходить не одразу, психолог пропонує ввести у звичку який-небудь ритуал перед сном. Прийміть душ, почитайте книгу або помедитируйте — займайтеся тим, що зможе вас розслабити. До слова, робити таким ритуалом перегляд фільмів або серіалів Наталя Шилова не радить — можна досягти зворотного ефекту, викликавши надмірну емоційність.

До слова, якщо хочете виправити графік сну, відмовтеся від денної дрімоти.

"Якщо вдень відчуваєте сонливість, то краще прогулятися на свіжому повітрі. Свіже повітря і фізична активність допоможуть відчути себе бадьоріше — заодно отримаєте хоча б трошки сонячного світла", — каже сомнолог.

В цілому, Наталя Шилова вважає, що коли дотримуватися таких простих вказівок, то порушений тривалим відпочинком графік сну вдасться відрегулювати за кілька тижнів.

Раніше "Коментарі" розповідали, які три пози для сну можуть нашкодити вашому здоров'ю.

Також на порталі можна дізнатися, чому перед сном не варто курити.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини