Головна Новини Дозвілля Корисні поради Яке сьогодні свято відзначають в Україні – 20 березня
commentss НОВИНИ Всі новини

Яке сьогодні свято відзначають в Україні – 20 березня

20 березня в церковному календарі – день пам'яті преподобних Іоана, Сергія, Патрикія

20 березня 2024, 10:50
Поділіться публікацією:

20 березня – день, що відзначається у всьому світі низкою значущих подій та свят. У цей день, в Україні святкують День весняного рівнодення, символізуючи початок астрономічної весни. Це час, коли Сонце перетинає екватор, надаючи можливість дню та ночі тривати приблизно однаково по всій планеті. З цієї миті північна півкуля починає отримувати більше сонячного світла, що сприяє зростанню денного світла та підвищенню температури.

Яке сьогодні свято відзначають в Україні – 20 березня

Яке сьогодні свято в Україні?

Паралельно з Днем весняного рівнодення, 20 березня відзначається Всесвітній день Землі – свято, спрямоване на привернення уваги до необхідності збереження природних ресурсів та важливості миру між народами. Виникнення цього дня пов'язують з акціями активістів Денніса Гаєса та Гейлорда Нельсона у 1970 році, що заклали основу для міжнародної екологічної свідомості.

Одночасно з екологічною тематикою, 20 березня світ відзначає Всесвітній день здоров'я ротової порожнини, що було ініційовано Всесвітньою стоматологічною федерацією у 2007 році. Це нагадування про значення гігієни ротової порожнини та здоров'я зубів для загального благополуччя людини.

Не менш значущим є Міжнародний день щастя, встановлений ООН у 2012 році за ініціативи Джейма Ілаєна. Цей день покликаний нагадати кожній людині про важливість щастя та позитивного ставлення до життя, особливо в умовах глобальних викликів.

До переліку свят, що відзначаються 20 березня, також входять Міжнародний день астрології, який символізує початок астрологічного нового року, Всесвітній день театру для дітей та юнацтва, День бібліоманії, присвячений любителям книг, а також Всесвітній день поведінкового аналізу, встановлений на честь народження Берреса Фредеріка Скіннера.

Цікаво, що 20 березня також відзначаються менш відомі, проте не менш важливі свята, такі як Всесвітній день оповідання, Всесвітній день горобця, спрямований на збереження цих птахів, Всесвітній день жаб, що акцентує увагу на збереженні амфібій, та Всесвітній день борошна, вшановуючи один із найдавніших харчових продуктів.

Традиції та заборони цього дня варіюються в різних культурах. Так, існує вірування про те, що 20 березня слід уникати вживання алкоголю, проведення оперативних втручань та відвідування стоматолога. Також радять утриматися від сварок та конфліктів.

На цей день припадають й народні прикмети, які намагаються передбачити майбутнє за погодними умовами: від прогнозу урожаю грибів до сподівань на багату траву, що вказує на прийдешнє благополуччя та родючість землі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини