Головна Новини Дозвілля Корисні поради Як виростити гарний урожай соковитого буряку: корисні поради експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Як виростити гарний урожай соковитого буряку: корисні поради експерти

Їстівні не тільки коренеплоди, а й листя буряка, яке за корисними властивостями не поступається шпинату.

27 березня 2025, 12:50
Поділіться публікацією:

Буряк багатий на вітаміни, мінерали та антиоксиданти. Він додає смаку стравам, таким як борщ, салати та смузі, а також корисний для здоров'я. Їстівні не тільки коренеплоди, а й листя буряка, яке за корисними властивостями не поступається шпинату. Щоб виростити смачний та соковитий буряк, дотримуйтесь кількох простих порад.

Як виростити гарний урожай соковитого буряку: корисні поради експерти

Фото: 24 Канал

Коли садити буряк:

Буряк любить прохолоду, тому його найкраще садити навесні або в кінці літа. Відразу після стабільного потепління (від +7 до +10°C) можна висівати насіння в землю, а для осіннього врожаю — в липні-серпні.

Підготовка ґрунту:

Буряк росте в пухкому, добре дренованому ґрунті з нейтральним або слабкокислим pH (6,0–7,0). Перед посадкою обробіть землю, видаліть бур’яни, додайте перегній або компост. Пам’ятайте, що надлишок азотних добрив може спричинити ріст листя, а не коренеплодів.

Посів насіння:

Перед посадкою насіння можна замочити на 12-24 години для кращого проростання. Сіють на глибину 1,5 см, з відстанню 1-2 см між насінням. Після проростання проріджують рослини, залишаючи 3-4 см між ними (для більших коренеплодів — 7-10 см).

Полив та догляд:

Буряк потребує помірного, регулярного поливу. Недолік води робить коренеплоди жорсткими, а надмірний — може призвести до гниття. Рекомендується мульчувати ґрунт для збереження вологи та боротьби з бур’янами.

Підживлення:

Для гарного врожаю корисно двічі на сезон застосовувати фосфорно-калійні добрива або органічні, такі як зола або трав’яні настої. Уникайте використання свіжого гною, щоб уникнути волокнистої м’якоті.

Коли збирати урожай:

Буряк зазвичай дозріває через 50-70 днів після посадки. Збирати його можна, коли діаметр коренеплодів досягає 4-8 см. Листя також можна зрізати для використання в кулінарії.

Корисні поради:

Не садіть буряк на одному місці кілька років поспіль. Добре росте після картоплі, цибулі, моркви, капусти. Погано — після шпинату та мангольду через спільних шкідників.

Зібраний буряк зберігайте в суху погоду, обрізавши бадилля до 1-2 см і зберігайте в прохолодному місці.

Вирощений буряк буде не тільки корисним, а й смачнішим за магазинний.

Раніше портал "Коментарі" писав, що буряк, відомий своїм насиченим червоним кольором і солодким смаком, є не лише популярним інгредієнтом у багатьох кухнях світу, але й справжнім скарбом для здоров'я.  



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини