Головна Новини Дозвілля Корисні поради Від понеділка до неділі: як правильно провести Масляну
commentss НОВИНИ Всі новини

Від понеділка до неділі: як правильно провести Масляну

Масляна символізувала прихід весни та пробудження природи

11 березня 2024, 10:30
Поділіться публікацією:
Масляний тиждень, або як його ще називають, "прощений тиждень", є одним з найяскравіших і веселих свят у культурному календарі багатьох народів. Це час, коли зима повільно відступає навесні, а люди прощаються з морозами, насолоджуючись останніми днями перед Великим постом.

Від понеділка до неділі: як правильно провести Масляну

Що потрібно робити у перший день Масляної?

Масляна — це не просто свято млинців, це цілий тиждень із обрядами, традиціями та, звичайно ж, особливими заходами на кожен день. Розберемося, що необхідно робити у ці дні, щоб зустріти весну підготовленими та проводити зиму гідно.

Понеділок: Зустріч

Перший день Масляної присвячений зустрічі свята. Традиційно цей час для створення опудала Масляної із соломи та старих речей, що символізує зиму. У цей день починають пекти млинці — символ сонця. Рекомендується прикрашати будинок та вулицю, готуючись до широких гулянь.

Вівторок: Заграші

У вівторок активізуються гуляння: проводяться народні ігри, забави. Молоді люди шукали собі наречених. Разом каталися з гірок та їли млинці.

Середа: Ласун

Середа – день частування. Цього дня прийнято відвідувати родичів та друзів, пригощаючи їх млинцями. Також цей час, коли зяті запрошують тещ на млинці, зміцнюючи сімейні узи.

Четвер: Розгул

На четвертий день настає кульмінація гулянь. Цього дня проводяться наймасштабніші народні гуляння, змагання, забави та конкурси. Взято відвідувати ярмарки, брати участь у змаганнях.

П'ятниця: Тіщини вечора

П'ятниця – час, коли зяті запрошуються до тещ на млинці. Це символ поваги та любові між родичами. Цього дня також влаштовують вечірки.

Субота: Золовкині посиденьки

Субота присвячена зустрічам із сестрами дружини та друзями. Прийнято проводити час за частуваннями, веселими посиденьками та іграми.

Неділя: Прощена неділя

Останній день Масляної – найважливіший. Цього дня прийнято вибачатися у всіх, з ким могли бути конфлікти та непорозуміння. Цей день символізує очищення перед початком Великого посту. Увечері опудало Масляної спалюють, символічно проводжаючи зиму.

Щодня Масляного тижня наповнений унікальними традиціями, які допомагають не лише весело провести час, а й підготуватися до важливого періоду Великого посту. Це час, коли можна забути про турботу, насолодитися спілкуванням з близькими і, звичайно ж, побалувати себе смачними млинцями.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини