Головна Новини Дозвілля Корисні поради Україна знову переходить на літній час: коли переводити годинник
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна знову переходить на літній час: коли переводити годинник

Стрілки годинника потрібно буде перевести на годину вперед

28 березня 2024, 18:00
Поділіться публікацією:

З 30 на 31 березня українці повинні будуть знову перевести годинники. Україна переходить на літній час, тому о 3.00 всі громадяни мають перевести стрілки на одну годину вперед. 

Україна знову переходить на літній час: коли переводити годинник

Коли Україна переходить на літній час

Ця процедура, яка проводиться двічі на рік — в останню неділю березня та жовтня, є частиною глобальної ініціативи, започаткованої під час Першої світової війни. Німеччина та Австро-Угорщина були першими, хто впровадив сезонний перехід часу з метою економії палива. За ними приєдналися такі держави, як Франція, Велика Британія, Росія, та США, бажаючи збільшити тривалість денного світла та таким чином зменшити витрати на освітлення.

Водночас, варто зауважити, що деякі країни світу, зокрема Ісландія, Казахстан, Грузія, Японія, а також Росія та Білорусь, відмовилися від цієї практики або ніколи не приймали її до використання. Причинами таких рішень стали сумніви щодо реальної ефективності переходу на сезонний час та вплив на здоров'я людей.

Україна продовжує слідувати цій практиці, хоча існує законопроєкт "Про обчислення часу в Україні", що чекає на повторне друге читання з 2021 року. Він пропонує відмовитися від переходів на літній та зимовий час, але досі не був ухвалений.

"Природним" часом для більшості території України вважається зимовий час (Київський часовий пояс UTС+2), за винятком деяких областей, зокрема Луганської, частково Донецької, Харківської, та Закарпатської, що знаходяться в інших часових поясах.

Перехід на літній час є частиною глобальної практики, спрямованої на оптимізацію використання денного світла та економію енергетичних ресурсів. Водночас, постійні дискусії та законодавчі ініціативи свідчать про існуючі роздуми щодо необхідності та ефективності цієї практики в сучасному світі. Українське суспільство та уряд продовжують обговорення можливості відмови від сезонного переведення годинників, зважаючи на історичний досвід, енергетичну ефективність та здоров'я громадян.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини