Головна Новини Дозвілля Корисні поради Страсна п'ятниця: коли вона буде цього року
commentss НОВИНИ Всі новини

Страсна п'ятниця: коли вона буде цього року

2024 року християни східного обряду в Україні Великдень святкуватимуть 5 травня

14 квітня 2024, 15:30
Поділіться публікацією:

Страсна п'ятниця, яка цього року відзначається 3 травня, залишається одним із найзначніших днів у християнському календарі. Цей день характеризується глибокими релігійними обрядами та суворим постом, символізуючи день, коли Ісус Христос був розіп'ятий, прийнявши на себе страждання заради спокути гріхів людства.

Страсна п'ятниця: коли вона буде цього року

Що не можна робити у Страсну п'ятницю Україна?

Історичний контекст та біблійні події

Згідно з Новим Завітом, саме Понтій Пілат, римський прокуратор Юдеї, виніс вирок до розп'яття Ісуса під тиском юдейських первосвящеників, які прагнули зганьбити його. Розп'яття, яке вважалося однією з найжорстокіших і найганебніших форм страти, відбулося на горі Голгофі. В той день, Ісус, відмовившись від вина з миррою, що полегшує муку, сміливо прийняв страждання.

Розрив завіси в храмі — це знакова подія, що символізувала знищення бар'єру між Богом і людьми, відбулося в момент смерті Христа, наголошуючи на його значущості як месії.

Церковні служби: Утреня, Царський годинник та Велика Вечірня

Протягом Страсної п'ятниці проводяться кілька ключових богослужінь. Утреня, що проводиться увечері Великого четверга, включає читання 12 уривків з Євангелій, які розповідають про страждання Ісуса. Царський годинник представляє розповіді всіх чотирьох євангелістів, кожен з яких дає свій погляд на події того дня.

Винос Плащаниці – центральний елемент Великої Вечірні. Плащаниця, що символізує тіло Христа, виноситься в центр храму і залишається там протягом трьох днів, що нагадує про час, проведений Ісусом у гробниці, до його Воскресіння.

Духовне значення Страсної п'ятниці

Цей день нагадує віруючим про необхідність роздумів про власне життя та духовне відродження. Страсна п'ятниця – час для молитви, покаяння та розуміння глибини жертви Христа. Вона запрошує християн до оновлення віри та зміцнення своїх духовних зв'язків.

Страсна п'ятниця залишається днем глибокої духовної значущості та скорботи, що закликає кожного християнина до роздумів та самоосмислення. Цього дня кожен віруючий має можливість по-новому подивитись на свої переконання та надихнутися на продовження шляху дотримання вчень Христа.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини