Рубрики
МЕНЮ
Клименко Елена
Коли земля підсихає, можна розпочинати підготовку грядок і висівання насіння, а також садити рослини. Агрономи рекомендують певну послідовність для посадки овочів на городі.
Фото: 24 Канал
Що сіяти у квітні
У першій половині квітня доцільно висівати різноманітні види зелені: петрушку, пекінську капусту, кріп, листову гірчицю, шпинат, салат, а також редис, горох і боби. Повторний посів редиски, кропу та салату дозволить подовжити період їх вживання — ці культури можна сіяти до 20 червня.
Петрушку слід висівати, коли земля ще досить волога, на родючому, бажано нейтральному ґрунті. Також рекомендується першочергово сіяти кріп, а також листовий і качанний салат.
Шпинат, будучи швидкорослим, добре підходить для попереднього вирощування перед основними культурами. Насіння шпинату варто замочити на 1-2 доби перед висівом. Також висівають холодостійкі культури, які можуть проростати при температурі 3-5 градусів: моркву, цибулю, петрушку, пастернак.
Наприкінці квітня можна висаджувати розсаду ранньої білоголової та цвітної капусти (за умови, що вона має 5-6 листків і пройшла загартування) у відкритий ґрунт.
Крім того, у квітні можна відразу сіяти холодостійкі декоративні квіти та злаки, не вирощуючи розсаду: в'юнок триколірний, годецію, гіпсофілу, календулу, космею, льон великоквітковий, люпин, мак, матіолу та фацелію. Якщо посіви накрити, паростки з'являться швидше.
Що садити у травні
Теплолюбні культури, такі як огірки, квасоля, кавуни, гарбузи і кукурудза, слід садити після прогріву ґрунту до 11-13 градусів.
У першій половині травня можна висаджувати ранню капусту, буряк, моркву, цибулю, часник, редис, салат, квасолю та горох. Якщо в перші дні місяця буде холодно, посіви краще відкласти до середини травня.
Наприкінці травня настає час для посадки теплолюбних культур: огірків, помідорів, кабачків, гарбузів і кукурудзи.
Які культури проростають найшвидше
Найшвидше сходить горох — уже через 6 днів після висіву. Кукурудза, огірки, квасоля та редька проростають через 7-8 днів. За 10 днів з'являються паростки капусти, щавлю та буряків. Баклажани, цибуля, кабачки, морква та ревінь зійдуть через 2 тижні. Найдовше проростають кріп, петрушка, пастернак і перець — до 16 днів.
Як вже писали "Коментарі", весна — це час, коли природа пробуджується, і городники починають активні роботи на своїх ділянках. Правильний вибір часу для посіву ранніх овочів є ключовим фактором для отримання багатого врожаю.
Новини