Головна Новини Дозвілля Корисні поради Що не можна робити на Похвалу Богородиці: народні прикмети
commentss НОВИНИ Всі новини

Що не можна робити на Похвалу Богородиці: народні прикмети

Цьогоріч Похвала Пресвятої Богородиці припадає на 20 квітня

12 квітня 2024, 17:30
Поділіться публікацією:

На порозі величного Великоднього святкування православний світ згадує одне з найважливіших релігійних свят – Похвалу Пресвятої Богородиці, відоме також як Субота акафіста. Це особливий день, коли віряни звертаються з молитвами до Діви Марії, просячи про захист від усіх бід і напастей.

Що не можна робити на Похвалу Богородиці: народні прикмети

Коли Похвала Пресвятої Богородиці 2024 року

Цей день має глибокі історичні корені, що сягають аж VI століття, коли у 626 році Константинополь опинився під загрозою нападу ворогів. Свято було офіційно встановлено у XI столітті, але його історія глибоко вкорінена у часах, коли столиця Візантійської імперії вперше відчула заступництво Пресвятої Богородиці. Згодом, під час критичних моментів історії міста, відомі ще два випадки великого заступництва – у 677 та 717 роках, коли місто врятувалося від персів та арабів відповідно. Усі ці події закріпили віру у заступництво Божої Матері та визначили формування свята, яке ми знаємо сьогодні.

У Константинополі в честь Пресвятої Богородиці було побудовано багато храмів, серед яких особливе місце займає Влахернський храм, де зберігалася чудотворна ікона Божої Матері, написана святим Лукою. Під час облоги міста патріарх Сергій нес ікону на руках навколо міста, а в море опустили ризу Пресвятої Богородиці, після чого почалася буря, яка потопила ворожі кораблі.

Практика вшанування акафісту з часом поширилася далеко за межі Візантії. Сучасне святкування включає в себе особливі молитви і гімни, які віряни виконують стоячи, віддавши шану Діві Марії.

Щодо традицій цього дня, то на Похвалу Пресвятої Богородиці існують певні обмеження: не можна сваритися, лаятися, брехати чи заздрити; заборонено займатися домашніми справами, працювати на городі, вживати спиртні напої, влаштовувати гучні вечірки або вживати їжу тваринного походження. Такі обмеження спрямовані на очищення душі та тіла від усього зайвого, дозволяючи вірянам зосередитися на духовному.

Це свято не лише нагадує про важливість духовного очищення і заступництва Пресвятої Богородиці, але й є символом віри, яка дозволяє людям впоратися з життєвими викликами, нагадуючи про вічні цінності і силу молитви



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини