Головна Новини Дозвілля Корисні поради Простіше простого: яку зелень можна виростити взимку на підвіконні
commentss НОВИНИ Всі новини

Простіше простого: яку зелень можна виростити взимку на підвіконні

Взимку, як ніколи, нам не вистачає вітамінів та свіжої, ароматної зелені. На допомогу приходить підвіконня, на якому, за бажанням, можна організувати цілий міні-город.

23 грудня 2022, 06:10 comments1135
Поділіться публікацією:

Не варто думати, що самостійно виростити вдома зелень і навіть овочі під силу лише досвідченим городникам. За бажанням, це може зробити кожен.

Простіше простого: яку зелень можна виростити взимку на підвіконні

Зелень на підвіконні/Фото з відкритих джерел

Пропонуємо до вашої уваги кілька порад, які допоможуть виростити на підвіконні свіжу, соковиту зелень. Масштаби будуть, звичайно, не "виробничими", але на вітамінний салат точно вистачить.

Яку зелень можна виростити на підвіконні

Петрушка

Петрушка можна висадити як з насіння, так і з коренеплодів. При сівбі насіння процес вирощування петрушки є тривалішим і перший урожай з'явиться лише через 1,5-2 місяці. При посадці коренеплодів свіжа зелень петрушки з'явиться набагато раніше приблизно протягом 3-4 тижнів. Петрушку рекомендується садити в глибокі та місткі ємності, тому що у неї формується потужна коренева система. Висота горщиків має бути не менше 15-20 см. Врахуйте, що петрушка дуже любить світло.

Кріп

Для домашнього садівництва підійдуть такі сорти кропу, як "Гренадер", "Узбецький-243" та "Грибовський" – вони дають багатий урожай за мінімального догляду. Насіння кропу перед посівом потрібно замочити на добу у воді, змінюючи кожні 5-6 годин. Після висаджування кропу в ґрунт його потрібно накрити поліетиленом і помістити на світло. Поливати кріп потрібно через день, обприскувати щодня.

Базилік

Зручніше вирощувати базилік із пророщених у воді живців. Їх потрібно висадити в землю і накрити плівкою до появи першого листя. Рослина не любить протягів, але обожнює вологу, тому важливо обприскувати її щоранку. Якщо базилік почав пускати не листя, а бутони, їх потрібно зрізати, інакше рослина формуватиме непридатні для їжі квітки.

Листовий салат

Непогано сходять у домашніх умовах сорти Лолло Біонда та Лолло Росса, Руккола та Маслянистий салат. Пам'ятайте: салат болісно реагує на посуху та спеку. У сходи салату обов'язково потрібно проріджувати. Рекомендується робити це двічі: за тиждень після появи сходів на відстань 1-2 см між сіянцями, а потім на відстань 4-5 см.

Зелена цибуля

Цибулину перед поміщенням у воду потрібно ошпарити окропом і акуратно зрізати верхівку. Пір'я потрібно зрізати до тих пір, поки цибулина не зморщиться. При вирощуванні цибулини потрібно дотримуватись правильного дозування рідини – у воді повинні знаходитися тільки коріння, інакше рослина гнитиме.

Часник

Зубки рекомендується висадити в ґрунт і розташовувати один від одного на відстані 4-5 сантиметрів. Глибина посадки – близько 4 сантиметрів. Полив здійснюється у міру висихання ґрунту – щодня додавати воду не слід. Крім цього, часник чудово росте навіть у склянці з водою.

Морква

Досвідчені городники радять зрізати морквяні верхівки і поміщати їх у склянки з водою. Так зелень відмінно проросте і стане в нагоді для салатів і закусок.

Селера

Для посадки використовується основа селери, яку виставляють у блюдце з теплою водою і залишають на сонці. Коли почне рости листя, селера можна посадити.

Кінза

Насіння засівайте без замочування, не глибоко — до півтора сантиметра. Накрийте ємність плівкою до перших сходів. На початковій стадії можна проредити паростки, залишити найсильніші та найвищі. Не забувайте поливати кінзу – вона не переносить сухого ґрунту.

Лемонграс або лимонна трава

Відмінно і швидко сходить насіння лемонграсу в ґрунті. Для гарного зростання коріння лимонної трави потрібен горщик не менше 2 літрів на 3-5 паростків. Посійте насіння у склянки з вологим ґрунтом, не заглиблюйте. Залишіть проростати у темному теплому місці. Коли висота стебел досягне 15-20 см, лемонграс можна пересадити у горщик.

Раніше "Коментарі" писали: Смачна профілактика тромбів: 8 продуктів, що розріджують кров. Фахівці рекомендують регулярно здавати аналіз крові, щоб контролювати її "якість", тому що надмірно густа кров здатна призвести до розвитку серйозних захворювань.

Читайте також: Ви маєте це побачити: вчені показали безсмертну рослину (ФОТО). У нашому світі існує безліч дивовижних рослин, про які ми з вами навіть не здогадуємось. Про один із таких унікальних "примірників" ми й поговоримо сьогодні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини