Головна Новини Дозвілля Корисні поради Купити квартиру і не помилитися - основні помилки при виборі житла на вторинному ринку
commentss НОВИНИ Всі новини

Купити квартиру і не помилитися - основні помилки при виборі житла на вторинному ринку

Часто вторинний ринок житла обирають, тому що розраховують купити хорошу квартиру за менші гроші. Але юристи та ріелтори попереджають, що є дуже багато «підводних каменів», які можуть і збільшити витрати або навіть залишити клієнта без грошей

28 лютого 2024, 10:57
Поділіться публікацією:

Якщо ви вирішили купити квартиру на вторинному ринку житла, то в першу чергу радять ріелтори, потрібно ознайомитися з цінами. Якщо ви шукаєте квартиру самостійно на профільних сайтах і вам сподобалася якась пропозиція, то не одразу ж дзвонити продавцю. По-перше, проаналізуйте, скільки коштують подібні квартири, щоб зрозуміти завищена ціна чи ні. Якщо вам пропонують купити квартиру за дуже дешевою ціною, найімовірніше йдеться про шахраїв, які таким чином "чіплюють" потенційну жертву, вважають ріелтори. По-друге, подивіться, як написано сам текст оголошення. Якщо в ньому багато помилок, то ні це не ваш варіант. По-третє, перевірте фото квартири на унікальність, адже часто шахраї використовують знімки житла з інтернету, щоб обдурити довірливих покупців.

Купити квартиру і не помилитися - основні помилки при виборі житла на вторинному ринку

Як вигідно купити квартиру

Після того як оголошення перевірено, ціни промоніторені, можна йти на огляд квартири. При цьому експерти дуже радять із собою взяти спеціаліста, який зможе визначити технічний стан житла. Так, воно може виглядати непогано, але потім виявиться, що проводку потрібно міняти, труби згнили або ще є якісь проблеми, які вам не тільки затьмарять радість від покупки, а й витягнуть додатково багато грошей на їх вирішення.

Якщо цей нюанс ви також "закрили", настав час укладати договір. Дуже уважно стежте за тим, що в ньому прописано, особливо дрібним шрифтом. Дуже часто саме дрібними літерами пишуть, що застава чи перший платіж покупцю не повертається.

І ще, кажуть юристи, важливо не піддаватися на умовляння та не занижувати вартість житла у договорі, щоб сплатити менше податків. Якщо щось піде не так, ви зможете повернути лише ту суму, яка там вказана, а не ту, що ви заплатили за фактом.

І ще, дуже важливий нюанс, вимагайте, щоб на укладанні договору був присутній особисто власник житла, а не довірена особа. Часто шахраї підписують таким чином договір, беруть гроші, а потім з'являється хтось із родичів і заявляє, що власник – недієздатний і не може укладати такого роду угоди. Вони йдуть до суду та виграють.

Одним словом, при купівлі житла на вторинному ринку потрібно бути максимально уважним і при необхідності все ж таки звернутися за консультацією до експертів.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" розповідав про те, чи потрібно купувати житло під час війни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини