Головна Новини Дозвілля Корисні поради Ці ягоди не можна заморожувати: вони втратять усі вітаміни
commentss НОВИНИ Всі новини

Ці ягоди не можна заморожувати: вони втратять усі вітаміни

Щоб не втратити користь від ягід, їх не можна заморожувати

10 червня 2025, 13:03 comments1991
Поділіться публікацією:

Заморожування — популярний спосіб збереження сезонних фруктів і ягід. Більшість з нас закидає у морозильну камеру полуницю, чорницю, малину, аби взимку тішити себе літніми смаками. Але чи знаєте ви, що деякі ягоди категорично не варто заморожувати? Вони не лише втратять свій смак і консистенцію, а й майже всі корисні речовини.

Ці ягоди не можна заморожувати: вони втратять усі вітаміни

Ілюстративне фото

Які саме ягоди не можна заморожувати?

1. Калина

Ці ягоди не можна заморожувати: вони втратять усі вітаміни - фото 2

Калина багата на вітаміни С, А, Е, флавоноїди та антоціани. Але саме ці речовини чутливі до перепадів температур. При заморожуванні калина втрачає до 90% вітаміну С, а гіркота, яку вона має в свіжому вигляді, після розморожування лише посилюється. Найкраще зберігати калину у вигляді соку або перетертою з медом.

2. Обліпиха

Ці ягоди не можна заморожувати: вони втратять усі вітаміни - фото 3

Обліпиха — справжній рекордсмен за вмістом вітаміну С, проте при заморожуванні цей вітамін швидко руйнується, особливо якщо ягоди довго зберігаються в морозилці. Крім того, після розморожування ягоди стають кашоподібними й неприємними на смак. Краще зберігати обліпиху у вигляді олії або пасти.

3. Шипшина

Ці ягоди не можна заморожувати: вони втратять усі вітаміни - фото 4

Шипшина — природний імуностимулятор. Але вітамін С у її складі також дуже нестійкий до низьких температур. У замороженій шипшині вже через кілька тижнів залишається лише невелика частина корисних речовин. Альтернатива — висушування шипшини або приготування сиропу.

Чому втрачаються вітаміни?

Більшість вітамінів, особливо вітамін С (аскорбінова кислота), дуже чутливі до впливу температури, світла та кисню. При заморожуванні відбувається:

Мікропошкодження клітин, через що вітаміни окислюються;

Порушення структури м’якоті ягід;

Зміна смакових властивостей після розморожування.

Що робити?

Якщо хочете зберегти корисні властивості згаданих ягід, краще:

сушити їх (у сушарці або природнім способом);

перетирати з медом чи цукром (і зберігати в холодильнику);

готувати натуральні пасти або соки.

Висновок

Заморожування — не універсальний метод. Деякі ягоди, як-от калина, обліпиха та шипшина, більше втратять, ніж збережуть, перебуваючи в морозильній камері. Якщо ви дбаєте про здоров’я та хочете отримати максимум користі — обирайте альтернативні способи збереження дарів природи.

Нагадаємо, портал "Коментарі" писав, який фрукт допоможе при схудненні без зусиль.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини