Головна Новини Дозвілля музика Несподівано, але факт: який жанр музики найкраще розслабляє
commentss НОВИНИ Всі новини

Несподівано, але факт: який жанр музики найкраще розслабляє

Цей жанр допомагає знизити тиск

16 лютого 2021, 19:10
Поділіться публікацією:

Музика — вид мистецтва, який впливає на наше життя, з її допомогою ми можемо підняти собі настрій або посумувати, або ж забути про всі справи та розслабитися. Турецькі дослідники провели цікавий експеримент і з'ясували, який же музичний жанр найкраще розслабляє і заспокоює організм.

Несподівано, але факт: який жанр музики найкраще розслабляє

яка музика найкраще розслабляє (фото з відкритих джерел)

Фахівці запросили для дослідження понад 1500 учасників віком від 18 до 65 років. Вони слухали заздалегідь підготовлені плейлисти в Spotify з різними жанрами музики. Також учасники записували, які відчуття викликала у них та чи інша мелодія. За їх показниками здоров'я під час музичної терапії стежили вчені, зокрема за серцевим ритмом і кров'яним тиском.

Результати експерименту показали, що швидко розслабитися і зняти напругу добровольцям допомагав хеві-метал (різновид рок-музики, — прим. авт.). Під час його прослуховування у 89% респондентів знизився кров'яний тиск і серцеві скорочення. Хороший результат також показала поп-музика 80-х років.

А от найгірше розслаблятися допомагав техно-жанр, від його прослуховування у 78% учасників підвищився тиск. Примітно, що класична музика, яку більшість вважала найбільш заспокійливою, показала середній результат.

Куратор дослідження Омар Авланміш розповів, що такий результат може бути пов'язаний з тим, що поп-музика 80-х років, наприклад, навіювала людям приємні спогади, викликала приємну ностальгію, тому у них в організмі вироблялися ендорфіни, які посилювали почуття щастя і знімали напругу.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, чи впливають заняття музикою на інтелект дитини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини