Головна Новини Дозвілля лайфхаки Вчені вразили несподіваною заявою про здоров'я зубів: до чого тут бідність
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені вразили несподіваною заявою про здоров'я зубів: до чого тут бідність

Однак добрий стан зубів у дитинстві не скасовує того, що згодом зуби починають псуватися.

30 грудня 2021, 02:10
Поділіться публікацією:

Згідно з результатами метааналізу, проведеного міжнародною групою вчених, діти заможних батьків частіше хворіють на карієс. Розповідаємо, як ученим вдалося дійти таких несподіваних висновків. Спочатку це може здатися дивним, особливо з урахуванням того, що підлітки із забезпечених сімей з більшою ймовірністю матимуть доступ до регулярної стоматологічної допомоги. Але, враховуючи, як тісно пов'язана дієта із соціально-економічним статусом, це має сенс, пише видання ScienceAlert.

Вчені вразили несподіваною заявою про здоров'я зубів: до чого тут бідність

Карієс - фото з відкритих джерел

"Шкідливі харчові звички можуть з'явитися у дітей із усіх соціально-економічних верств, але заможні діти зазнають більш частого впливу цих факторів", — пояснив провідний автор дослідження Халед Ахмед з Університету Гріффіта в Австралії.

Проте добрий стан зубів у дитинстві не скасовує того, що згодом зуби починають псуватися. Особливо в країнах, де кислі продукти – такі як гібіскус, цитрусові, тамаринд та баобаб – їдять часто. І вже у дорослому стані зв'язок між фінансовим становищем та здоров'ям зубів стає прямим. Згідно з метааналізом, дорослі з вищою освітою менш схильні до розвитку патологічного зношування зубів з часом. Ця група населення не тільки дотримується здоровішого харчування, але і в цілому більш строгих правил гігієни порожнини рота.

Крім того, у забезпечених людей менше шансів зіштовхнутися з іншими проблемами зі здоров'ям, такими як рефлюкс та діабет, які можуть ще більше ускладнити гігієну порожнини рота та догляд за ними.

"Дорослі з нижчим соціально-економічним статусом частіше страждають на знос зубів через погане харчування, різні захворювання, такі як кислотний рефлюкс, розлади харчової поведінки, стрес і депресія, а також мають обмежений доступ до стоматологічної допомоги", — повідомив Ахмед.

Проте фінансове благополуччя все ж таки несе ризики для зубів і в дорослому стані. Численні дослідження в рамках метааналізу показали, що деякі звички у заможних людей, такі як використання електричної щітки були пов'язані з великим зносом зубів у дорослих.

Нагадаємо, розпадання зубів відбувається, коли бактерії в порожнині рота створює липке покриття під назвою нальоту на поверхні зубів. Ці мікроби харчуються цукрами в харчових продуктах та напоях і виробляють кислоту, яка ушкоджує зубну емаль. Згодом ця кислота "з'їдає" поверхню зуба, створюючи отвори або "порожнини".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини