Головна Новини Дозвілля ЗСЖ Здоровий спосіб життя: як підтримувати себе влітку та пережити спеку
commentss НОВИНИ Всі новини

Здоровий спосіб життя: як підтримувати себе влітку та пережити спеку

Розповідаємо, як пережити аномальну спеку та залишитися здоровим

16 липня 2024, 10:40
Поділіться публікацією:

Україна та Європа зіткнулися з аномальною спекою, яка, за прогнозами, протримається ще тиждень, а може й два. Це літо вже назвали аномально спекотним, тому що температура повітря підіймається вище за звичайні показники. Така спека викликає дискомфорт і може бути небезпечною для здоров'я як дорослих, так і дітей.

Здоровий спосіб життя: як підтримувати себе влітку та пережити спеку

Портал "Коментарі" зібрав кілька рекомендацій, як уберегти себе та своїх близьких від перегріву, а також як охолодити будинок та дотримуватися правил поведінки у спеку.


Як поводитися в спеку влітку

Проводьте максимально багато часу вдома чи в офісі. По можливості, уникайте виходу на вулицю у найспекотніший час дня — з 11:00 до 16:00. Якщо потрібно вийти, постарайтеся знайти тінь і надягніть головний убір.

Носіть легкий одяг. Вибирайте світлий, вільний одяг із натуральних тканин, таких як бавовна або льон. Вони дозволяють шкірі дихати і зменшують потовиділення.

Пийте багато води. Збільшіть споживання води до 2-3 літрів щодня. Уникайте алкогольних і кофеїновмісних напоїв, які можуть викликати зневоднення.

Використовуйте сонцезахисні засоби. Наносите сонцезахисний крем із SPF з коефіцієнтом не менше 30 за 20 хвилин до виходу на вулицю та оновлюйте його кожні 2 години.

Охолоджувати тіло. Приймайте прохолодний душ або обмивайтеся прохолодною водою кілька разів на день. Використовуйте вологі рушники або компреси на чоло, шию та зап'ястя. На обличчя наносите термальну воду.


Як охолодити будинок у спеку

Закривайте вікна та щільні штори або жалюзі у найспекотніший час дня, щоб запобігти проникненню прямих сонячних променів, які додатково нагріватимуть приміщення. Відкривайте вікна вночі або рано-вранці для провітрювання, коли температура знижується.

Якщо ви маєте кондиціонер, підтримуйте температуру в будинку на рівні 23-25 градусів. Вентилятори також циркулюватимуть повітря. Мокрі рушники, повішені перед вентилятором, можуть створити ефект "кондиціонера". По можливості скоротите використання духовок, плит та інших приладів, які виділяють тепло. Перенесіть приготування їжі на вечірні або ранні ранкові години.

Розмістіть у будинку невеликі ємності з водою та льодом перед вентиляторами, щоб збільшити вологість та охолодити повітря. Також можна використовувати охолоджуючі гелеві подушки та матраци.


Правила поведінки у спеку

Аномальна спека може бути небезпечною, тому важливо вжити всіх необхідних заходів для захисту себе та своїх близьких. Дотримуючись цих рекомендацій, ви зможете знизити ризик перегріву і почуватися комфортніше у спекотні дні. Бережіть себе і залишайтеся у безпеці.

1. У спекотні дні зменшіть фізичну активність та уникайте важких вправ. Якщо необхідно займатися спортом, робіть це рано-вранці або пізно ввечері.

2. Їжте легку їжу, багату на вітаміни та мінерали. Збільшіть споживання фруктів та овочів, які містять велику кількість води.

3. Переконайтеся, що діти та люди похилого віку знаходяться в прохолодних приміщеннях і п'ють достатньо води. Особливу увагу приділяйте немовлятам та людям із хронічними захворюваннями.

4. Якщо ви вирішили остудитись у басейні або водоймі, не залишайте дітей без нагляду та використовуйте сонцезахисні засоби.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини