Рубрики
МЕНЮ
Ольга Чародий
Вчені Бергенського університету в Норвегії заявили, що збалансоване харчування з горіхами, бобовими, цільними зернами та середземноморськими продуктами може збільшити життя осіб віком від 20 років на 10-13 років. Відповідне дослідження було опубліковано у журналі Plos Medicine. Проаналізувавши дослідження програми Global Burden of Disease 2019, що оцінює смертність та втрату працездатності від основних захворювань, вчені визначили, яка їжа впливає на тривалість життя. Вони використовували дані про смертність із понад 7 тисяч джерел. Вчені запропонували скоригувати деякі харчові звички. Наприклад, зменшити споживання червоного та обробленого м'яса, солодких напоїв, а також рафінованих злаків.
Здоров'я (фото з відкритих джерел)
Для збалансованого харчування слід споживати цілісні зерна, бобові, фрукти, овочі, горіхи та рибу. Адже у них багато вітамінів, клітковини та білків. Також низький вміст жирів знижують рівень холестерину. Зазначається, що людям віком від 20 років таке харчування може продовжити життя на 10-13 років. Проте дослідники Бергенського університету зазначають, що зміни раціону будуть на користь і людям похилого віку.
Нагадаємо, учені кажуть, що важливу роль у продовженні молодості відіграє правильний спосіб життя, зокрема здорове харчування та інші фактори. Які звички допоможуть уповільнити процес старіння та покращити самопочуття? Насамперед, потрібно займатися фізичною активністю. Вчені довели, що люди, які регулярно займаються спортом, мають довші тіломери, які відповідають за старіння хромосом. Це дає їм перевагу у біологічному старінні. Переривчасте голодування Ця особлива схема харчування, як кажуть дослідники, допомагає скоротити кількість споживання калорій, а це, у свою чергу, позитивно впливає на здоров'я, зокрема знижує ризик розвитку багатьох захворювань.
Новини