Головна Новини Дозвілля ЗСЖ Джерело макроелементів: чим корисна суниця
commentss НОВИНИ Всі новини

Джерело макроелементів: чим корисна суниця

В ході дослідження складу суниці було з'ясовано, що вона містить чимало корисних мікро- і макроелементів

18 серпня 2021, 18:05
Поділіться публікацією:

У теплу пору року особливо популярними стають ягоди, в тому числі і лісові. З них роблять варення, щоб підтримувати організм взимку, з них можна спекти смачний пиріг, з'їсти їх в сирому вигляді або додати в чай. Ягоди можна купити на ринку, в магазині, зібрати в лісі або виростити власноруч, але не всі знають, які саме краще вибрати. У цій статті мова піде про те, чим корисна суниця і про те, чи може вона заподіяти шкоду при неправильному вживанні.

Джерело макроелементів: чим корисна суниця

Суниця містить чимало корисних мікро- і макроелементів. Фото: pexels

Сорти суниці

Завдяки селекції сьогодні існує безліч сортів суниці, які відрізняються деякими характеристиками, але найбільш корисним і популярним є садовий варіант суниці. Так що якщо ви раптом вирішите вдатися до фітотерапії і посадите для себе багаторічний кущ запашної ягоди, ви розкриєте для себе всі корисні властивості суниці і просто посмакуєте цього літа. Ще один привабливий варіант — суниця лісова, користь від якої явно не менше, але щоб добути саме цю ягоду, доведеться потрудитися і сходити в ліс.

Користь суниці

В ході дослідження складу суниці було з'ясовано, що вона містить чимало корисних мікро- і макроелементів і до їх числа можна віднести дубильні речовини, аскорбінову кислоту, флавоніди. Також ягода багата вітамінами С і Е, органічними кислотами, пектиновими речовиними, солями фосфору, кальцію, феруму і марганцю. Завдяки такому багатому вмісту, суниця має безліч корисних властивостей, наприклад:

· Протизапальний ефект;

· Бактерицидні властивості;

· Сечогінні і потогінні властивості;

· Кровозгущувальні і інші ефекти;

Джерело макроелементів: чим корисна суниця - фото 2

Також після прийому в їжу ягід суниці варто очікувати підвищений апетит і зрушення в кращу сторону в роботі шлунково-кишкового тракту. Саме тому свіжа ягода суниці — важлива складова раціону пацієнтів, які проходять лікування гастриту і панкреатиту. Також суниця рекомендується для включення в раціон при лікуванні подагри, виразкових колітів та гастритів в нормальній або зниженій кислотності. Звичайно, панацеєю від цих захворювань рослина не стане, але принесе різноманітність в меню і допоможе додати в раціон необхідні для одужання мікро- і макроелементи все ж може. Більш того, дубильні речовини, які містить ягода, також цілюще впливають на організм.

Також якщо людина страждає від авітамінозу, користь суниці в такому випадку буде очевидна: завдяки тому, що її склад повний вітамінів, вона допоможе відновити їх втрату при вживанні рослини в їжу. Для цих цілей добре підійдуть не тільки плоди, а й листя суниці. Якщо ви вже прочитали, які вітаміни в суниці точно є, вам захочеться приготувати смачний чай. Для цього достатньо залити лист суниці окропом або додати його до заварки для чорного і зеленого чаю. На виході ви отримаєте напій, що володіє протизапальними, діуретичними і енергетичними властивостями. Ще одна корисна властивість суниці: відвар її листя проявляє спазмолітичну дію при прийомі всередину.

Джерело макроелементів: чим корисна суниця - фото 3

Крім того, суниця знайшла застосування і в косметології. Оскільки її листя, квіти і ягоди багаті антиоксидантами, вітамінами і дубильними речовинами, суниця дуже цілюще впливає на шкіру, робить її м'якою, бархатистою і допомагає вирівняти тон шкірних покривів. Більш того, обробка настоєм суничного листя допомагає підсушити мокнучі або гнійні рани і сприяє їх загоєнню. Якщо ж полоскати ротову порожнину і горло відваром або розчином настою суничного листя, можна домогтися пом'якшення симптомів ларингіту внаслідок загоюючих властивостей.

Однак застосування суниці в кулінарних, цілющих і естетичних цілях можливо не для всіх. Основне протипоказання до вживання ягід, квітів і листя суниці — алергія на рослину. Але на цьому обмеження не закінчуються: сюди також відноситься хронічний апендицит, печінкова колька, а також гастрит, коліт і панкреатит за умови підвищення кислотності шлункового соку.

Завдяки своїй красі, смаку і аромату, а також безлічі корисних властивостей, суниця підкорила серця тисяч людей і насправді це виправдано. Але ставитися до неї теж потрібно з обережністю, інакше можна погіршити перебіг захворювання або отримати алергічну реакцію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Теги:
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини