Головна Новини Дозвілля ЗСЖ Біг вбиває чи зміцнює суглоби: що говорять дослідження
commentss НОВИНИ Всі новини

Біг вбиває чи зміцнює суглоби: що говорять дослідження

Вчені в ході досліджень з'ясували, як біг - один з найдоступніших видів спорту - впливає на стан суглобів

21 травня 2021, 12:35 comments1032
Поділіться публікацією:

Під час бігу активно задіяний весь опорно-руховий апарат спини та нижніх кінцівок. За допомогою цього виду спорту зміцнюється серцево-судинна і дихальна системи, але що відбувається з суглобами? Вони зміцнюються або слабшають?

Біг вбиває чи зміцнює суглоби: що говорять дослідження

Як біг впливає на стан суглобів (фото з відкритих джерел)

Група австрійських рентгенологів зробила МРТ колінних суглобів 7 бігунів, які брали участь у Віденському марафоні в 1997-му році й через 10 років вони повторили знімки у тих же самих людей. Результати експерименту показали, що у 6 випробовуваних, які продовжували займатися весь цей час бігом, не було зафіксовано ніяких нових пошкоджень в колінних суглобах. А ось у єдиного учасника, який зав'язав з бігом, виявили погіршення всередині колінного суглоба.

Вчені зі Стенфорда провели більш масштабне дослідження. Вони спостерігали за 45 бігунами (і 53 учасниками контрольної групи). У міру старіння (через 18 років) у 20% бігунів розвинувся остеоартрит (найпоширеніша форма артриту) колінного суглоба, у тих же, хто не бігав частка хворих склала 32%.

Помірне навантаження — зміцнює, надмірне — послаблює

При надмірних навантаженнях може виникати так звана накопичувальна травма, коли тканини тіла регулярно не встигають відновитися між навантаженнями. У цьому випадку надмірна накопичувальна (або різке зростання навантаження) — здатні викликати травму. При цьому помірне навантаження, в тому числі ударне — викликає зміцнення і розвиток суглобів.

Кістки бігунів міцніше, ніж у велосипедистів

Вчені з'ясували, що щільність кісток у бігунів помітно вище і припустили, що саме різкі рухи, які повторюються під час бігу, які відсутні при їзді на велосипеді, роблять кістки сильніше.

Спортивний лікар Олександр Корчагін зазначив, що питання шкодить або зміцнює суглоби біг — як і раніше залишається відкритим, існує цілий ряд різних точок зору.

З великою ймовірністю можна сказати, що при правильній техніці, грамотному побудові тренувального процесу, подібні навантаження будуть корисні.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що приносить більше користі для здоров'я — біг або ходьба.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини