Головна Новини Дозвілля фільми і серіали Візуальний шедевр: огляд фільму "Дюна: Частина друга"
commentss НОВИНИ Всі новини

Візуальний шедевр: огляд фільму "Дюна: Частина друга"

12 березня 2024, 14:00
Поділіться публікацією:

У лютому 2024 року в український прокат вийшов науково-фантастичний екшн "Дюна: Частина друга" (Dune: Part Two), який вже викликав захоплення критиків. Портал "Коментарі" зібрав усе, що відомо про фільм і розповідає, чому фільм вважають навіть більш вдалим, ніж першу частину.

Історія створення фільму "Дюна 2"

"Дюна" — науково-фантастична епопея, оригінально створена американським письменником Френком Гербертом. Роман, що вперше вийшов у 1965 році, також відомий як "Дюна", швидко завоював популярність і з часом став одним з найбільш впливових творів у жанрі наукової фантастики. Ця епопея справила глибокий вплив на жанр і надихнула безліч мистецьких та кінематографічних творів.

Основний сюжет "Дюни" розгортається у далекому майбутньому, на пустельній планеті Арракіс. Планета ця багата на цінний ресурс — спайс (меланж), який має унікальні властивості, включаючи посилення ментальних здібностей і передбачення майбутнього. Події фокусуються навколо будинку Атрейдес, які отримують контроль над Арракісом. Головний герой, Пол Атрейдес, опиняється в епіцентрі складних політичних інтриг, боротьби за владу, релігійних пророцтв та культурних зіткнень.

Перша спроба екранізації "Дюни" відбулася 1984 року під режисурою Девіда Лінча, але фільм зіткнувся з непорозумінням та комерційним провалом. Згодом виходили телевізійні адаптації та інші проекти, але вони не досягли такого ж успіху та визнання.

У 2021 році режисер Дені Вільнєв представив нову інтерпретацію "Дюни" з Тімоті Шаламе в ролі Пола Атрейдеса, Ребеккою Фергюсон у ролі леді Джесіки та іншими талановитими акторами у ключових ролях. Цей фільм був першою частиною запланованої дуетної екранізації. Він отримав високу оцінку критиків та глядачів за візуальні ефекти, атмосферу та акторський склад.

Сюжет фільму "Дюна 2"

Візуальний шедевр: огляд фільму ”Дюна: Частина друга” - фото 2

Сюжет фільму "Дюна: Частина друга" розпочинається безпосередньо там, де завершилася попередня частина. Пол Атрейдес, головний персонаж, разом із матір'ю, леді Джесікою, сховалися в дюнах Арракіса разом із корінним народом цієї планети — фріменами.

Під керівництвом фріменів Пол освоює суворі умови життя в спекотній пустелі, паралельно занурюючись у традиції цього народу. У суспільстві починає поширюватися чутка про те, що Пол є пророком Лісан аль-Гаїб, який прийшов врятувати їх. З часом Пол стає лідером фріменів і знаходить нові надприродні здібності. Його нова місія — запобігти наступу Харконненов і застерегти від розпалу повномасштабної війни. Для цього йому доведеться битися з Фейд-Раутом, племінником Володимира Харконнена.

Підлога успішно досягає своїх цілей, стає імператором всесвіту, а Арракіс перетворюється на нову столицю. Його влада визнають Дім Корріно та Космічна гільдія. Незважаючи на шлюб з Ірулан — дочкою колишнього імператора, який закріплює його владу, Пол продовжує мати почуття до Чані.

Актори та персонажі "Дюна 2"

Якщо перший фільм "Дюна" вже вразив глядачів зірковим акторським складом, його друга частина лише посилила враження. Тімоті Шаламе (Пол Атрейдес) і Зендея (Чані) повернулися до своїх ролей, а також повертаються Ребекка Фергюсон (леді Джесіка), Хав'єр Бардем (Стілгар), Джош Бролін (Гурні Халлек), Стеллан Скарсгард (барон Володимир Харконнен) та Дейв Глоссу Раббан). Єдиним винятком була відсутність Оскара Айзека (герцога Літо I Атрейдеса) у реальному виконанні, його образ представлений лише на портретах.

Окрім того, з'явилися нові яскраві імена. Остін Батлер ("Елвіс", "Володарі повітря") втілив образ Фейд-Раута, Крістофер Уокен ("Чим зайнятися мерцю в Денвері", "Бетмен повертається", "Сім психопатів") постав перед глядачами в образі падишаха-імператора Шаддама а Флоренс П'ю ("Сонцестояння", "Чорна вдова", "Опенгеймер") зіграла Ірулан Корріно. Леа Сейду ("Безславні виродки", "007: Спектр", "Французький вісник") постала в ролі впливової бенегесерітки Марго Фенрінг.

Критики назвали акторський склад одним із яскравих моментів "Дюни 2", і в цьому важко не погодитись. Особливо варто відзначити видатну гру Тімоті Шаламе та Остіна Батлера, чиє протистояння стало одним із головних кульмінаційних моментів фільму.

Навіть ті, хто раніше вважав Шаламе переоціненим актором, побачили в цьому фільмі чудовий виступ, де він майстерно демонструє еволюцію Пола Атрейдеса від наївного ідеаліста до лідера, що вселяє страх. Його погляд та манера пересування говорять набагато більше, ніж могли б слова.

З іншого боку, Батлер чудово втілив божевільного Фейд-Раута – жорстокого воїна, який виявився лише пішаком у довгостроковій стратегії. Актор висловив риси свого персонажа не лише поглядом, а й рухами, що стало справжньою окрасою бойових сцен.

Де знімали "Дюну 2" і скільки коштували зйомки

Сцени в пустелі знімали на Близькому Сході: каньйони та скелі – в Йорданії, а піщані дюни – в ОАЕ. Епізоди на Гьєді Прайм знімали в Угорщині – у павільйонах у Будапешті. Частина зйомок відбулася в Італії.

Візуальний шедевр: огляд фільму ”Дюна: Частина друга” - фото 3

Відгуки та реакція на фільм

Світова прем'єра "Дюни 2" пройшла в Лондоні 15 лютого 2024 року, одразу після чого почали з'являтися захоплені відгуки у ЗМІ та соціальних мережах. Кіножурналісти називали фільм "приголомшливим", "майстернім", "надзвичайно вражаючим" та "одним із найкращих науково-фантастичних фільмів усіх часів", наголошуючи, що друга частина перевершила навіть першу. Захоплення викликали неймовірний акторський ансамбль, візуальні ефекти та бойові сцени.

На даний момент фільм "Дюна 2" отримав на Rotten Tomatoes схвалення на рівні 97% від критиків із позначкою "Сертифікована свіжість", а на Metacritic експерти присудили йому 78 балів зі 100, що відповідає загальній характеристиці "загалом позитивні відгуки".

Нещодавно сам режисер Дені Вільнєв заявив, що планує завершити кінофраншизу "Дюна" після виходу третього фільму, якщо він взагалі побачить світ. Вільнєв наголосив, що не планує екранізувати усі шість романів Френка Герберта із серії "Дюна", проте майбутнє покаже, наскільки ця позиція виявиться стійкою.

Коли вийде 3 частина Дюни

Розповідаємо, коли вийде "Дюна 3" і за якою книгою Френка Герберта її знімуть. "Дюна 2" вийшла у березні 2024 року – через три роки після прем'єри першої "Дюни" 2021-го. Якщо Вільнєв влаштує перерву, то чекати на новий фільм доведеться більше трьох років – тобто побачимо не раніше 2027 року. У лютому 2024-го Дені Вільнєв заявляв, що продовжує працювати над сценарієм "Дюни 3".