Головна Новини Дозвілля фільми і серіали Топ-10 найбільш збиткових фільмів в історії
commentss НОВИНИ Всі новини

Топ-10 найбільш збиткових фільмів в історії

Ми розповімо про 10 фільмів, які завдали своїм творцям колосальних збитків

30 листопада 2023, 23:30 comments1194
Поділіться публікацією:

Пропонуємо поринути у світ найбільш провальних фільмів в історії. Ми розглянемо десять витворів кінематографа, що не тільки не підкорили серця глядачів, а й залишили своїх творців з порожніми кишенями.

Топ-10 найбільш збиткових фільмів в історії

Фільми, які гучно провалилися в прокаті. Колаж.

10. "Місто і село", 2001

У цій романтичній комедії про дві пари середнього віку та їхні позашлюбні зв'язки ви не знайдете комп'ютерної анімації, спецефектів чи екшн-епізодів. Та все ж на виробництво стрічки витратили неймовірні для мелодрами 90 мільйонів доларів.

Втрати фільму "Місто і село" оцінюють приблизно у 100 мільйонів доларів, враховуючи всі витрати та прибутки.

Топ-10 найбільш збиткових фільмів в історії - фото 2

9. "Кішки", 2019

За сюжетом провального фільму "Кішки", щорічно плем'я котів з'їжджається з усіх куточків світу на бал, щоб обрати найкращого представника роду. Протягом ночі кожна тварина намагається розповісти всім про свою неповторність.

Навіть найпопулярніша співачка "Spotify" Тейлор Свіфт, яка зіграла одну з ключових ролей, не змогла врятувати цей фентезійний мюзикл від гучного провалу. 

Фільм отримав здебільшого негативні відгуки від критиків. Деякі з них назвали його однією з найгірших стрічок усіх часів. Критика, в основному, була спрямована на режисуру, візуальні ефекти, сценарій та монтаж. 

Фільм заробив 27,2 мільйона доларів у США та Канаді і 47,4 мільйона доларів в інших країнах. На виробництво "Кішок" витратили приблизно 95 мільйонів. Фільм поніс збитки у розмірі 113,6 мільйона доларів.

Топ-10 найбільш збиткових фільмів в історії - фото 3

8. "Мами застрягли на Марсі", 2011

Сюжет анімаційного фільму "Мами застрягли на Марсі" від "Walt Disney Pictures" розповідає про хлопчика, який не може знайти спільну мову з матір'ю. В один несподіваний момент він каже їй, що йому б без неї жилося краще. Інопланетяни з Марса втручаються в цю історію, викрадаючи жінку. Тепер перед дитиною стоїть завдання врятувати маму.

Зібравши у всьому світі 39,2 мільйона доларів при бюджеті у 150 мільйонів, цей фільм став однією з найбільших фінансових невдач для кінокомпанії "Disney". Втрати оцінюються від 100 до 144 мільйонів доларів.

Топ-10 найбільш збиткових фільмів в історії - фото 4

7. "Мулан", 2020

"Мулан" — це історія від "Disney" про молоду жінку, яка видає себе за чоловіка, аби приєднатися до лав армії. Дівчина ще не знає, що здобуде славу одного із найвеличніших воїнів в історії Китаю.

"Мулан" заробила скромні суми в США. Фільм також мав не дуже вражаючі збори в Китаї. Зважаючи на обмежений кінопрокат через карантин за часів пандемії COVID-19, фільм здобув 69,9 мільйонів доларів при бюджеті виробництва у 200 мільйонів. Збитки становлять 141 мільйонів доларів.

Топ-10 найбільш збиткових фільмів в історії - фото 5

6. "Пригоди Плуто Неша", 2002

"Пригоди Плуто Неша" — це екшн-комедія, сюжет якої розгортається на Місяці у 2087 році. Відомий американський актор Едді Мерфі зіграв головну роль.

Цей фільм став сумнозвісно відомий через те, що завдав найбільших фінансових збитків серед усіх художніх стрічок того часу. Стрічку створили за 100 мільйонів доларів, проте вона зібрала менше, ніж 4,5 мільйона доларів під час показів у США та близько 2,7 мільйона доларів по всьому світу. 

Творці цього науково-фантастичного комедійного пригодницького фільму витратили значні кошти на ефекти, але глядачі цього не оцінили. З урахуванням інфляції, стрічка понесла втрати у розмірі майже 146 мільйонів доларів. 

Топ-10 найбільш збиткових фільмів в історії - фото 6

5. "Король Артур: Легенда меча", 2017

"Король Артур: Легенда меча" – це режисерська версія легенди про короля Артура та його лицарів. Тут реальні історичні факти переплітаються з давніми міфами про великі подвиги. Головну роль виконав зірка "Синів анархії" Чарлі Ханнем.

Критики розгромили фільм, звинувативши його в тому, що він містить заїжджені образи, запозичені з кращих фільмів "Warner Bros.". 

"Король Артур: Легенда меча" зібрав у США та Канаді 39,2 мільйона доларів, а за кордоном – 107 мільйонів доларів, загальна світова виручка становить 146,2 мільйона доларів. Це при виробничому бюджеті у 175 мільйонів доларів. Фільм приніс збиток компанії "Warner Bros." у розмірі 153,2 мільйона доларів.

Топ-10 найбільш збиткових фільмів в історії - фото 7

4. "Самотній рейнджер", 2013

За сюжетом фільму, доля зводить двох абсолютно різних людей – рейнджера Джона Ріда, який бореться проти беззаконня, і індіанця Тонто, який вимагає відплати за розправу над його народом. Вони об’єднують свої сили, оголошуючи війну криміналу. 

"Самотній рейнджер" виявився настільки провальним, що компанія "Disney" втратила щонайменше 160 мільйонів доларів. Фільм здебільшого отримав різко негативні відгуки від критиків і зібрав всього 260,5 мільйонів доларів по всьому світу. При цьому, виробництво стрічки обійшлося в 225–250 мільйонів доларів, а маркетинг – у близько 150 мільйонів доларів. Загалом, це одне з найгірших касових фіаско.

За оцінками експертів, щоб забезпечити "Disney" прибутковість, "Самотньому рейнджеру" потрібно було б заробити приблизно 650 мільйонів доларів. Проте навіть відомі актори Джонні Депп та Армі Хаммер із "Соціальної мережі" не врятували вестерн від провалу. 

Топ-10 найбільш збиткових фільмів в історії - фото 8

3. "Я — панда", 2022

Практично неможливо уявити, що проект від "Pixar" провалиться у світовому прокаті. Але все буває вперше!

Головна героїня фентезійного мультфільму "Я — панда" — тринадцятирічна дівчинка, яка перетворюється на величезного червоного ведмедя, коли вона занадто сильно хвилюється. Головній героїні потрібно негайно знайти причину цієї аномалії, інакше вона назавжди залишиться пандою.

Головним чином провалу цього анімаційного фільму сприяли махінації компанії "Disney", яка через пандемію в США вирішила направити багатобюджетний мультфільм безпосередньо на свій стрімінговий сервіс. В результаті весь його касовий збір припав лише на окремі ринки Європи та Азії.

Фільм потрапив до числа найбільших касових провалів 2022 року, зі світовими зборами всього лише 20 мільйонів доларів у порівнянні з його бюджетом у 175 мільйонів. Фільм завдав збитків у 167 мільйонів доларів.

Топ-10 найбільш збиткових фільмів в історії - фото 9

2. "Смертні машини", 2018

"Смертні машини" — науково-фантастичний фільм 2018 року в стилі стімпанк від режисера Христіана Ріверса. Події у стрічці розгортаються через багато століть після фантастичної "Шістдесятихвилинної війни", коли настала "Ера Руху". Міста в усьому світі вирвали себе із землі та стали на колеса.

Цей фільм став найбільшим фінансовим провалом 2018 року з вражаючими збитками  у 174,8 мільйона доларів. 

Топ-10 найбільш збиткових фільмів в історії - фото 10

1. "47 Ронін", 2013

"47 Ронін" — американський фентезійний бойовик, створений режисером Карлом Ріншем. У фільмі головну роль виконав Кіану Рівз. За сюжетом, 47 самураїв, які дали клятву помсти за вбитого господаря, готують свій план розплати.

Стрічка понесла збитки у розмірі 175 мільйонів доларів та опинилася на першому місці в нашому рейтингу найбільш провальних фільмів.

Топ-10 найбільш збиткових фільмів в історії - фото 11



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини